Започват матурите

Тази година държавните зрелостни изпити се провеждат при повишени мерки за сигурност, непрестанно видеонаблюдение и запис на целия изпит. Просветното министерство анонсира пакети от явни и тайни мерки за изпита. Днес, 18 май, е първият от изпитите – по български език и литература.
По традиция изпитният материал по БЕЛ се генерира рано сутринта, а темата се обявява в 9.00 часа, съобщи Кросс. В 5.25 ч. в МОН репортерката Милена Кирова от Българската национална телевизия натисна клавиша на компютъра и така генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Името й бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
След сглобяването на теста в МОН, той ще бъде изпратен до директорите на всички училища, в които се провежда матурата. Чрез специален код те ще могат да го разсекретят , разпечатат и раздадат на всеки зрелостник.
Вариантът ще съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение.
Заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.
Изпитът ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.
След 15.00 ч. днес на сайта на министерството ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите.