Започва разследването на причините за взрива край Иганово

Започва разследването на причините за взрива на военните складове край карловското село Иганово. Днес изтича 24-часовият срок, предвиден за изчакване за обезопасяване на района и необходим на техническите лица да започант процесуално-следствените действия.

В събота вечерта в склад на Вазовските машиностроителни заводи, намиращ се на 2 километра от Иганово, след пожар се взривиха неуправляеми ракетни снаряди.

Очаква се днес да започнат и разпитите на хората от завода и живеещите в района. По първоначални данни над 800 души ще бъдат разпитани заради взривовете. Безпилотни самолети и бронирани машини направиха оглед на отломките вчера.

Стана ясно, че се е взривил 1 тон тротил. Пред bTV главният секретар на МВР Георги Костов уточни, че експлозията е с такъв еквивалент, което не значи, че точно 1000 кг тротил са се взривили. Няма пострадали или ранени хора, както и замърсяване на въздуха. Няма опасност от нови взривове.

Основните версии, по които полицията работи, са саботаж и авария. Костов обаче бе категоричен, че: В никакъв случай не може да се говори към този момент, че причината за взривовете в складове на ВМЗ Сопот е саботаж или нещо друго.

В сутрешния блок на телевизията Георги Костов уточни, че все още в района на инцидента не са извършвани процесуални следствени действия, огледи и така нататък. Всички версии остават до потвърждаването или отхвърлянето им.

Спазват се всички инструкции за действие в подобни ситуации – най-напред региона около предприятието е отцепен, днес ще влязат специални части сапьори, които ще обезопасят ако все още има неизбухнали снаряди и след това ще влязат специалистите, които да изследват причините за възникването на взривовете. На базата на всички изследвания и проверки накрая прокуратурата ще реши в каква посока да повдигне обвинения, коментира Георги Костов. Той още веднъж увери, че няма опасност за населението живеещо в относителна близост около инцидента.

Днес е неработен ден за служителите на цеховете. В пламъците можело да горят Димитрина Маджарова и нейните 50 колеги. Разместили обаче графика и вместо до 8 вечерта работили до 4 следобед, за да отидат на пролетен банкет.

В ефира на bTV бившият военен министър Аню Ангелов заяви, че е много важно да се установи кое е било първо – взривът или пожарът край Иганово. По думите му трябва да има много по-строги правила за даване на разрешителни за утилизация, отколкото за производство.

По принцип в склад с готова, току що произведена продукция е почти невъзможно човек да си представи, че може да се взриви такова голямо количество материали, коментира бившия министър на отбраната. По думите му би трябвало да се разкрие дали взривовете са предшествали пожара, или те са започнали след възникването му.

Категорично обаче ме изненада това, което се случи в склада на ВМЗ Сопот – не е нормално да възниква такъв инцидент в склад, в който не се извършва производствена дейност, защото знаем, че обикновено подобни случаи и инциденти стават по време на производствения процес в подобни заводи. Не съм сигурен и не знам дали в завода е имало достатъчно квалифицирани специалисти, които да наблюдават и контролират производствения процес, както и не знам каква е била квалификацията на самите работещи. Това е един от най-сериозните проблеми по принцип във всички предприятия, които се занимават с утилизация на боеприпаси в страната, коментира бившият военен министър. Често продължава да не се прави разлика между утилизация и производство на боеприпаси, коментира Ангелов, цитиран от Кросс.