Започна ваксинацията срещу COVID-19 в България

vaksinaОт днес в България официално стартира имунизацията срещу COVID-19. Първите градове, където това се случи, са София, Пловдив и Бургас.

Първият имунизиран срещу коронавируса в София е здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Имунизацията се извърши в столичната болница “Св. Анна”, а началникът на реанимацията д-р Димитър Николаков постави ваксината на министъра.

В пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ първата имунизация срещу COVID-19 бе направена на д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

baksina-zlatina-parushevaВ Бургас в 10:00 ч. в Медицинския център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ – Бургас първата имунизация срещу COVID-19 бе направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея  ваксиниран бе и д-р Владислав Русинов от УМБАЛ Бургас. Трета бе медицинската сестра Надежда Попсавова.

Д-р Нигохос Топузян и медицинската сестра Павлина Ганева бе екипът, извършващ ваксинацията. Днес в графика са 20 души, утре и вдругиден ще бъдат имунизирани общо 75 работещи в УМБАЛ Бургас. В списъците са всички звена, които работят предимно с КОВИД-пациенти – Спешно отделение, реанимация, рентген, лаборатория и т.н. Желание да се ваксинират са заявили общо 244 души от УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата.

Припомняме, че вчера в страната пристигна първата партида с ваксините на Pfizer и BioNTech. 9750 дози бяха разпределени между трите имунизационни хъба. Имунизацията в останалите региони ще започне на 28-ми и 29-ти декември, като Враца и Велико Търново ще ги получат от София на 28-ми. През януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.