Засилени са мерките за сигурност в Европа за Нова година

Засилени са мерките за сигурност в Европа в навечерието на Нова година. Във Франция те са в отговор на повишената терористична заплаха. Висока степен на тревога е обявена и в Берлин. В Австрия пиротехниката е забранена в новогодишната нощ, като са предвидени сериозни глоби за нарушителите.

90 000 полицаи и 5000 военни са мобилизирани в новогодишната нощ във Франция. Париж ще бъде охраняван от 6 хиляди полицаи.

Мащабните мерки за сигурност са в отговор на повишена терористична заплаха, свързана с ислямисти, радикализирани от войната между Хамас и Израел, посочи френският вътрешен министър.

Властите очакват между 700 хиляди и един милион души да излязат на Шанз Елизе и милион и половина по улиците на френската столица.

Посетителите ще бъдат претърсвани на влизане в зоните за празнуване. В някои райони ще бъдат забранени продажбата и консумацията на алкохол. 10 хеликоптера в цялата страна ще са на разположение на полицията.

“Ще има и нещо напълно ново за 31 декември. В небето ще летят дронове. Те показаха висока ефективност по време на Световното първенство по ръгби, както и в борбата срещу градското насилие. Така че ще имаме значителни ресурси във въздуха, предвидени по закон”, заяви Жерал Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Мобилизация и в Берлин, след като тържествата миналата година бяха помрачени от атаки срещу полицейски служители и пожарникари, при които бяха ранени 18 души, а 103-ма арестувани.

В специално обръщение в социалните мрежи германската полиция и пожарната призоваха гражданите да се въздържат от насилие, за да може новата година да бъде посрещната мирно.

Строги мерки за сигурност ще има и за емблематичната Кьолнска катедрала по време на традиционните тържества за посрещане на Новата година. Говорителката на берлинската полиция обяви висока степен на тревога.

“Всички помним сцените от миналата година. Но планирането ни не е основано само на миналогодишния опит и анализи, а е съобразено с актуалната ситуация след 7 октомври и сблъсъците между полицията и антиизраелски протестиращи за Хелоуин”, допълни Аня Диршке, говорител на полицията в Берлин.

В Австрия фокусът е върху фойерверките. Всяка година средно по 200 души са сериозно пострадали след използването на незаконна пиротехника.

Повече от половината от тях са млади хора и деца. Продажбата на фойерверки е подчинена на строги правила, а в новогодишната нощ пиротехниката е забранена. Във Виена са предвидени глоби до 3600 евро. /Кросс/