Затвориха плаж във Варна заради ешерихия коли и чревни ентерококи

Офицерският плаж във Варна бе затворен, след като от здравната инспекция откриха изключително високи нива на ешерихия коли и чревни ентерококи. Вероятна причина за това са тежките порои, които предизвикаха хаос в града. Водоскок на плажа е разрушен след наводненията, пред него се е образувала и пясъчна коса, а водата е довлачила на пясъка много отпадъци, дървета и камъни.

„Предпоследната проба беше взета на 30 юни. Сега бяха взети проби от 4 плажа и единствено на Офицерския плаж бяха открити значително завишени проби на два вида бактерии, затова се наложи да забраним къпането там. Вчера пак беше взета проба, същото ще стане в понеделник, за да видим дали явлението е краткотрайно или продължава във времето. При две проби, които отговарят на нормите, ще разрешим отново къпането”, казва д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция – Варна, цитирана от Агенция Кросс.

„При всички положения наводнението е създало условия за наличието на бактериите, защото канала на плажа хваща водите от много дерета. Възможно е нерегламентирано включване или преливници на дъждовни води да са прелели. Може да са се вдигнали утайките в деретата. Това е локален проблем, който не е от вчера. Просто сега решихме да предприемем тази превантивна мярка. По-добре да пресилим нещата и да поемем риск, отколкото да не направим нищо”, допълва тя.