Затворници прокопаха тунел и избягаха

Двама лишени от свобода от Централния затвор в София са обявени за общонационално издирване, съобщава Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.Единият от бегълците е български гражданин, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство. Името му е Николай Кръстев Николов (46 г.) от Брезник, среден на ръст,  с кестенява коса  и пъстри очи. Другият е гватемалският гражданин, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие. Казва се Хосе Луис Гевара Мартинез (48 г.), висок, с бяла, къса коса и сини очи

Мъжете са избягали от затвора на 30 април вечерта.

Тази сутрин оперативна група е направила повторен оглед на мястото за установяване фактите около инцидента. Разпоредена е вътрешна проверка за причините, довели до бягството на двамата лишени от свобода.

Смята се, че бягството е планирано. Двамата мъже са прокопали дълъг тунел, през който снощи успели да се измъкнат.

Издирват съучастници в прокопаването на тунела, полицията е на крак, блокирани са граничните пунктове към Сърбия и Гърция.

Избягалият българин е Николай Николов-Шатката/46 г./ Той е в затвора за убийството на Николай Христов-Хайо и стана известен със съгласието си, заедно с килъра Сиси, да свидетелства срещу разбитата банда на т.нар. Пернишки килъри, отговорни за смъртта на бащата на Райко Кръвта.

МВР умолява всички, които имат информация за издирваните, да се обадят на тел. 112 или в най-близкото управление на полицията. Ведомството уверява, че анонимността им е гарантирана.

Според публикации в електронни медии двамата са работили като парнаджии, познавали са подземията на затвора и това им е помогнало да организират и осъществят бягството, предава Кросс.