Златанова обеща: До седмици ще има пътна карта за препоръките от ЕК

До две-три седмици би трябвало да имаме проект за пътна карта, която да отразява българският отговор по последните препоръки от мониторинговия доклад на ЕК. Това обеща вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. След като преди седмица излезе мониторинговият доклад на Брюксел по механизма за сътрудничество и проверка, София каза, че той е обективен и ще започне работа по”екшън план”,за да отговори на препоръките, предаде КРОСС.
Правосъдният министър обясни, че това ще е пътна карта, защото тя се занимава с резултати по-стратегически цели, които трябва да бъдат постигнати и са ясно разписани в самите препоръки.
Иска ми се срокът да е по-кратък и по-ясен, ще настоявам за това пред всички институции, които се разпознават в препоръките, посочи Златанова.
Правосъдният министър каза, че на практика е готов и проектът на актуализираната стратегията на продължаване нареформата в съдебната система. Стратегията се базира главно на анализите на експертите на неправителствения сектор. Проектът първо ще бъде обсъден по-широко с професионалните организации и ще се търси съгласие по принципните въпроси след това ще бъде внесен в НС. Стратегията е 7-годишна.
В него ще се видят повече от дискусионните въпроси в последните месеци. Подлежи на дискусия идеята за разделянето на две колегии само по кадрови въпроси на ВСС, идеята за централизирана система за оценяване и атестиране на магистратите към ВСС, има го и това случайно разпределение на делата да става централизирано.
По повод предложението за увеличение на съдебните такси, министър Златанова каза, че нейното категорично мнение е, че вникакъв случай таксите за граждани не трябва да се увеличават.