З.Русинова: Започнатите реформи ще бъдат продължени – като тази на ТЕЛК и деинституционализацията

Политиката на социалния министър не е социалистическа. Доходите на работещите в България не зависят само от социалната политика – и би било жалко, ако зависеха само от социалната политика. Зависят от икономическата обстановка в страната и от това какво и как работят, каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в интервю за ВTV.

Тя посочи, че усилията й ще бъдат насочени към подпомагане на реализацията на работещите и на по-добрата среда за правене на бизнес.
Русинова заяви, че трябва да се подобри връзката между образованието и бизнеса, като по региони ще се изясни какво търсят фирмите.
Друг акцент в работата на министъра ще бъде подпомагането на семействата с деца с увреждания.
„Социалните услуги трябва да бъдат насочвани към хората, които имат най-голяма нужда от това. В България има достатъчно широка мрежа от социални услуги, трябва да се разгледа качеството на тези услуги”, обясни Русинова.
Подготвя се нов Закон за социалните услуги, който регламентира ясно нуждите на човека и поставя по-добър финансов стандарт за най-тежките случаи, съобщи тя.
Приоритет ще бъдат и работещите майки. Стимулите в случая ще бъдат както за работодателите (при въвеждане на гъвкави форми на заетост и възможност за дистанционна работа), така и за родителите.
По отношение на промените в пенсионното законодателство, Зорница Русинова заяви, че подкрепя реформата с прехвърлянето на партидите в НОИ, но за варианта, при който текстовете паднат в Конституционния съд, е подготвен „План Б”.
Ще продължат обсъжданията на промените в КСО със социалните партньори.
Русинова определи работата на своя предшественик Ивайло Калфин като „изключително дипломатична, консенсусна”.
Във всяко правителство има конфликт между социалния и финансовия министър. По времето на Калфин това стигаше до сериозно напрежение, което се пренасяше и върху управляващото мнозинство. „Работим в екип с министър Горанов – най-добрите и умни решения се вземат заедно”, допълни Русинова.
Русинова посочи, че някои от започнатите реформи ще бъдат продължени – като тази на ТЕЛК и деинституционализацията.