Иван Вълков: В Комисията по транспорт следим случая с Янко Стоименов

„В Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения следим от самото начало случая с пилота Янко Стоименов. В качеството ми на неин председател, заедно с председателя на Комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров, излязохме с официално становище по случая”, обяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков.

След среща, относно тревожните обстоятелства, със Съюза на транспортните синдикати в България, браншови и граждански организации, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” според Вълков се пораждат съмнения за:

– Нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, озаглавен „Право на справедлив процес”;

– Нарушение на разпоредбите Регламент (ЕС) № 996/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 20 октомври 2010 г. относно разследването и предотвратяването на произшествия и инциденти в гражданското въздухоплаване и за отмяна на Директива 94/56/ЕО;

– Несъответствие и разминаване на становището на Гръцкия комитет за разследване на авиационни произшествия с мнението на независимите експерти от Канадското бюро за разследване AIR Incorporation.

Двете парламентарни комисии настояват да бъдат информирани за предприетите мерки и действия от страна на българските власти.

„С колегите ми от бургаската група на ГЕРБ в парламента изцяло подкрепяме решението за отпускане на 80 000 евро за подпомагането на Янко Стоименов със средства от партийната субсидия. Не за първи път ГЕРБ отпуска големи суми за разрешаването на неотложни казуси, като това отново я отличава от останалите политически формации в страната”, коментира Иван Вълков.