Иван Вълков (ГЕРБ): Средствата от Фонда за безопасност на движението трябва да бъдат изразходвани прозрачно и целесъобразно

„Станахме свидетели на поредния опит за нарушение на законодателството, което сътвориха управляващите. За пореден път по време на дебати в НС те показаха, че не са запознати с реалните факти и с това, което е наистина от полза за българските граждани и бъдещето на държавата”. Това коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков по повод дебатите за приемането на бюджет 2014, които продължават в пленарна зала. Повод за изказването му бе обсъждането на бюджета на МВР.

„Предвидените приходите на МВР за 2014 г. са близо 175 млн.лв., около 40 млн. от тях са приходи от глоби и такси, събрани в изпълнение на Закона за движение по пътищата. В тази сума влизат и приходите от Фонда за безопасност на движението, създаден през 2011 г. В това няма нищо лошо, ако по време на дебатите не стана ясно, че в разходната част не бе предвидено категорично по какъв начин ще бъдат изразходвани средствата от Фонда. Те могат да бъдат използвани само за определени цели. По начинът, по който бе предложено от управляващите, те отиват директно в общия бюджет на МВР. По този начин се съсипва основната идея на Фонда за безопасност на движението и всичко изградено от правителството на ГЕРБ в това отношение. Натрупаните средства изчезват безследно и няма да бъдат използвани по предназначение”, коментира Иван Вълков.

Той бе и един от вносителите на предложението за създаването на Фонда през 2011 г. като председател на транспортната комисия в НС в 41-ото НС. В него постъпват средства основно от глоби за нарушения, установени с технически средства. Те могат да бъдат изразходвани за дейности по контрол за движение по пътищата и подобряване на пътната безопасност, както и действия по превенцията в тази насока. Всички тези дейности обаче не присъстваха в бюджета на МВР в разходната му част, което означава, че е в нарушение със законодателството.

По време на дебата в НС заместник-председателят на ГЕРБ и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на предишния мандат коментира в залата, през 2009 г. традиционно жертвите по пътя са били над хиляда души. В последните две години обаче паднали под 500 след въведени ефективни мерки.

След разискванията министърът на финансите Петър Чобанов се съгласи с аргументите на депутатите от ГЕРБ за изразходването на средствата от Фонда за безопасност на движението. Той обеща от трибуната на НС, че с акт на Министерски съвет поема ангажимент за спазването на реда и условията за изразходване на събраните средства от Фонда за 2014г.  както и за предходния остатък от 2013 г.