Иван Гешев скъса оставката си пред камерите, иска тази на Сарафов

“За мен думи като родина, чест, вярност към приятелите, означават нещо. Може да съм допускал грешки, може да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в името на българските граждани. Вчера, след пристигането ми от САЩ, ми беше поискана оставката и ми беше казано, че някой ще натисне копчето “ентер” с някакви видеоклипове и затова е по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава. Имаше и лични отклонения, че съм сам. Не ме е страх. Съдията Фалконе е казал, че страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж.”

Това обяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев, след като номинираната за премиер Мария Габриел, а след нея и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване, цитира Кросс.

Гешев демонстративно скъса оставката си пред камерите, за да покаже намерението си да остане на поста.

“Политиката трябва да излезе от съдебната власт, където ддо този момент внимателно се опитваше да я ръководи в собствен интерес, а сега го прави безогледно”, каза той.

“Всичко започна преди месеци. Тогава получих завоалирано съобщение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или в Турция и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно. Освен това, в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще изпълним международните си задължения и ще го предадем на МНС. Не знам дали има връзка”, коментира още главният прокурор.

Гешев каза още, че според него бомбеният атентат е бил целенасочен опит за убийството му. “Това, което се случи следващите дни го подцених – безобразна медийна атака срещу мен лично и срещу прокуратурата. Това продължава от т.нар. демократическа общност от години. Знаете кои са те”, добави той и разкритикува предложеният закон за контрол на главния прокурор и го нарече “покушение срещу върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности”.

“Сутринта на миналия понеделник мой приятел ми се обади, близък до ГЕРБ, и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми. Той е казал, че не знае къде е. Семейството ми е в една приятелска държава и една приятелска прокуратурата все още. Посъветвал ме е да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на този човек, какъв му е случаят. И това подцених. Видях след това едно становище на моя заместник лицето Борислав “Боби” Сарафов. Обадих му се, той ми каза, че го е много срам, но няма какво да направи. Попитах го дали знае, че това не отговаря на истината, той каза: “Извинявай, ама разбери ме”. Започнах да калкулирам какво ще се случи. На следващия ден – вторник, Сарафов каза, че отива да даде интервю при Силвия Великова, защото така го посъветвали и там заяви, че ще иска оставката на Ясен Тодоров. После ми каза, че това било само за пред медиите.

В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен г-н Ясен Тодоров, негов заместник, защото давал медийни изявления без негово съгласие. Имаме медийна стратегия, според която не трябва да иска такова разрешение. А и г-н Сарафов не ми е известно да е искал разрешения за своите изявления.

В четвъртък г-жа Габриел поиска моето освобождаване. Звъннах на един политик, жена, която познавам и считах за приятел. Каза ми: “Разбери ме, бях до нея и от нея го чух за първи път. Тогава ми стана ясно, че това са го знаели в много тесен кръг – лицето Бойко Методиев Борисов и още един-двама такива. Тук ме учудва позицията на ДПС, тъй като те са имали принципна позиция винаги”, продължи с разкритията си Гешев.

“Преразказах много разговори, които проведох през последните дни по телефона и в къщата си – с политици, членове на ВСС и десетки магистрати. В петък говорих с лицето г-н Сарафов, той ми каза, че съм знаел какво става, нямало какво да направи и да ми каже повече. Звъннах на един член на ВСС, поговорихме си, питах го за смешните основания, той каза: “Човек, аз не съм го прочел, дадоха ми го и само за да мога да си подам оставката или да ме отстранят. Ама вика – по-добре, имаш семейство…”, сподели обвинител номер едно.

“Обадиха ми се и ми казаха, че трябва да приключа делото “Барселонагейт” до петък”, разкри още той.

“Реших да прекъсна служебната си командировка и планираните си мероприятия. След това получих послание, че ако до 10 часа не си подам оставката, някой ще натисне копчето “Ентър”. Беше неподписано”, разказа Гешев, но не съобщи кой му е предал съобщението.

“Всичко това много ясно онагледява държавата, в което живеем. И опорките срещу прокуратурата. Това, че аз съм всесилен. Това, че пазя ГЕРБ и ДПС и някои други. Ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание, съдейки по изявленията на т.нар. политици”, заяви Иван Гешев.

“След като всички се обединиха срещу мен, това означава, че прокуратурата си върши работата в интерес на народа и закона”, подчерта той.

“Ще довърша мандата си. За мен само едно има значение – българските граждани да имат сигурност и е време да бъде изметен този т.нар. политически боклук. Това не е моя работа, а на българските граждани. От моя страна, прокуратурата ще продължи да работи по същия начин”, категоричен беше Иван Гешев.

На финала на изявлението си главният прокурор обяви, че ако заместникът му Борислав Сарафов не си подаде оставката, той ще внесе предложение във ВСС за отстраняването му