Излязоха резултатите от матурите

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Държавния зрелостен изпит на 12 клас. От днес зрелостниците може да проверят оценките си ТУК. За целта те ще трябва да въведат входящ номер и получен уникален код за достъп.
maturi2Зрелостния изпит по български език и литература бе на 1 юни. Общо 45 616 дванадесетокласницит решаваха тест от 40 въпроса със затворени и отворени отговори, а на 41-ви въпрос имаха задача да пишат върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин.
Те се явиха на втората си задължителна матура на 3 юни, която бе по предмет по техен избор. Най-много ученици -11 884  пожелаха да положат изпит по английски език. Веднага след това се нареди биологията, избрана от 9846 зрелостници, а 4879  -география и икономика. За изпита по философия -4621 , на матура по математика се явиха 2509 зрелостници, а по история и цивилизация – 966. Изпит по физика  положиха 197, а по химия – 188 ученици. След английския, най-много желаещи  се явиха на матура по  немски  език– 944, след него тези с френски – 373, с руски – 321, с испански – 319 ученици. Най-малко зрелостници се явиха на изпит по италиански език – 69.
На 4 юни 970 зрелостници се явиха на матура по желание, която им  дава възможност да кандидатстват по различни специалности във висшите учебни заведения.

Зрелостниците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика – педагогически, физически, химически и инженерни науки, съобщи пресцентърът на министерството на образованието.

Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10% с най-високи оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература, а на втория изпит имат резултат, равен или над средния за страната. Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по резултат на втория държавен зрелостен изпит по “Математика”, по “Физика и астрономия” или по “Химия и опазване на околната среда”.
Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си. Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021 г.