Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

cikДнес, 26 юни изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Както беше съобщено по-рано, те може да се подават и по електронен път, без да се изисква електронен подпис. В електронното заявление избирателят вписва имената си по документ за самоличност, вида и номера на документа за самоличност, датата, мястото и органа на издаването, единния си граждански номер, сравнява постоянния и настоящия си адрес и посочва телефонен номер.

Хората, които са на почивка или в командировка и са отседнали в хотел, няма да могат да гласуват, тъй като за това се изисква регистрация по настоящ адрес.

ЦИК обсъждаше с Министерството на регионалното развитие и благоустройството възможността хората, направили хотелска резервация за деня на изборите, да се водят като настанени на временен настоящ адрес в самия хотел и да могат да гласуват при подаване на заявление.

Въпреки уверенията от МРРБ, че се търси решение, нещата не бяха уредени нормативно и така почиващите и командированите няма да могат да упражнят правото си на глас.

Същевременно българите, почиващи в съседна страна, ще могат да гласуват.