Инспекция по труда засилва контрола по морето

Инспекция по труда засилва контрола по морските курорти. Екипите проверяващи в Бургаско ще бъдат подсилени с инспектори от други области за осигуряване на по-висока ефективност на контролната дейност. Те ще наблягат на наличието на трудови договори, спазването на работното време и графика за изплащане на възнагражденията и др.

Сред основните приоритети на проверяващите ще бъдат договорите на половин работен ден. Ще бъдат санкционирани работодатели, които са регистрирали служителите си на непълен работен ден, но те реално работят на пълен работен ден. Ще се следи още и за спазване на работното време, на изискванията за междудневни и междуседмични почивки, полага ли се нерегламентиран извънреден труд. Другият акцент в проверките ще бъде редовното изплащане на възнагражденията.

Задължително ще се проверява и осигуряват ли се всички изисквания по Кодекса на труда за полагане на труд от непълнолетни лица. Те са под специална закрила, която включва издаване на задължително разрешение от Инспекцията по труда при наемането им на работа, 7-часов работен ден, забрана за полагане на извънреден труд и нощен, който за конкретната категория работници е труда, полаган след след 20 ч.

Работата на малолетни и непълнолетни лица без разрешение е квалифицирано като криминално деяние и се преследва от Наказателния кодекс, затова при всяко установено нарушение, работодателят се предава на прокурор.

От Главна инспекция по труда напомнят, че инспекторите по труда могат да помогнат най-ефективно при съществуващи трудови правоотношения, цитира  poligraff,net. Контролните органи призовават работниците и служителите да оказват съдействие на инспекторите за установяване на нарушенията, което би гарантирало по-добра защита на правата им.

Санкциите за нарушения по трудовото законодателство варират от 1500 лв. до 15 000 лв., а при повторни провинения могат да достигнат и до 30 000 лв.