Институтът по психология – МВР започна реализацията на обучителни модули по проект „Новият полицейски лидер”

ODMVR

На 16.06.2014 г. в ОУПБЗН-Бургас и ОДМВР-Бургас се проведоха предсеминарни срещи, на които психолози от група “Лаборатория Бургас” при Института по психология – МВР подробно разясниха  спецификата на предстоящите обучения за ръководни служители по проект „Новият полицейски лидер”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд с приоритетна ос II „Управление на човешките ресурси” и подприоритет 2.2. „Компетентна и ефективна държавна администрация”, бюджетна линия BG051PO002/12/2.2-06. Бенефициент на проекта е Институтът по психология – МВР.

Качествените кадри са основният капитал на всяка организация. Със срок на изпълнение от 2013 г. до 2015 г. мащабният проект цели подобряване на организационната култура, повишаване на мотивацията на служителите и подобряване на обществения имидж на МВР като една съвременна и модернизираща се държавна институция. На база на резултати от предварителни проучвания са разработени три обучителни модула за актуализиране и усъвършенстване на професионалните познания и практики  на средния ръководен състав:

Модул 1 „Подбор и кариерно развитие”, свързан с процедурите по планиране, подбор, оценка и кариерно развитие.

Модул 2 „Лидерски стил и мотивация”, по теми от управленската практика -изграждане и управление на екипи, управление на ресурси, лидерски стилове и мотивация.

Модул 3 „Психологични аспекти на управлението при разследването на криминални престъпления и овладяването на кризи”, насочен към повишаване на общата и специализирана психологична подготовка при разследване на криминални престъпления и овладяване на критични инциденти, както и повишаване на компетентността при съпътстващите управленско-административни процедури.

 

Във всеки отделен модул ще бъдат обучени над 2000 служители от ръководния  състав на МВР. Предвидените 220 броя обучения ще се провеждат на териториален принцип, под формата на двудневни интерактивни семинари и тридневен групово-динамичен тренинг. Обучители ще са подготвени служители от Института по психология на МВР.