Инструментално трио от Бразилия ще гостува на музикалното училище в Бургас

Инструменталното трио UnB при Държавния  Университет на град Бразилия в Бразилия ще гостува на Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”. Музикантите пристигат в Бургас по Програма за културен обмен на правителството на Бразилия.

Част от известната формация е и българинът Божин Недялков, който е  получил своето образование от Русенското Музикално Училище и Националната Музикална Академия . Той е професор по обой в Държавния  Университет на град Бразилия (UnB) от декември 2006 година.

Като солист  е записал в Българско Национално Радио концерти за обой от Хендел, Вивалди и Моцарт. Работил е като артист-оркестрант в оркестрите на Българско Национално Радио, Симфоничния Оркестър на Рибейрао Прето в щата Сао Пауло, Филхармонията на щата Амазония в гр.Манаус и  Симфоничния оркестър на Националния Театър „Клаудио Санторо” в гр. Бразилия.

Рикардо Доурадо Фрейре  свири на кларинет и също е професор в Държавния  Университет на град Бразилия. Той  е и директор на Института по Изкуствата, включващ четири департамента: музика, визуални изкуства, сценични изкуства и индустриален дизайн. Извън университета изпълнява длъжността президент на Бразилската Асоциация на Кларинетистите.

Третият член на формацията е Ебнезер Ногейра Да Силва, който е  професор по Фагот в същия Университет.

Той е свирил  в едни от най- известните оркестри на Чикаго като: the Lyric Opera of Chicago, Ravinia Festival Orchestra, Rockford Symphony, and Chicago Symphony., както и в Симфоничния Оркестър на Порто Алегре. Солирал със Симфоничния Оркестър на Порто Алегре и с Камерния Оркестър на Театъра Сао Педро, както и с  оркестъра West Virginia Symphony.

Музикантите ще се срещнат с преподавателите и учениците в Музикалното училище. Те ще работят с изявените млади таланти, които се обучават по специалностите обой,кларинет и фагот.

Триото ще изнесе концерт, който включва произведения на бразилски композитори за обой кларинет и фагот.

Проявата ще бъде на 29 януари от 18 часа в Концертната зала на НУМСИ „проф. Панчо Владигеров”