Ирина Бокова води в залаганията във Великобритания и Австралия

BokovaКандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН води в залаганията във Великобритания и Австралия. Бокова се конкурира основно с Хелън Кларк, бившия министър- председател на Нова Зенландия и настоящ ръководител на Програмата на ООН за развитие (UNDP). Те са и единствените двама кандидати, които са повишили резултатите си след изслушванията в ООН. В челната петица са бившия премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, президентът на Литва Далия Грибаускайте и бившия президент на Словения Данило Тюрк, който е бил и първия посланик на държавата си в ООН от 1992 до 2000 г. Има и кандидати за генерален секретар, за които изобщо няма залагания. Политическите залози са много популярни във Великобритания, Австралия и САЩ.

БиБиСи излъчи репортаж за 12 годишната Кати Бъсби от Чешър , чийто въпрос беше зададен в изслушването за ООН. Въпросът й беше избран от над 700 питания на граждани, изпратени в ООН. „Дори и ако не бъдете избрана, какво ще направите, за да стане нашия свят по-сигурен, по-щастлив и по-здрав ?” беше попитана българската кандидатка за поста Ирина Бокова.

„Разбира се, ако не бъда избрана, това няма да разколебае моята вяра в необходимостта от многостранна дипломация и важната работа, която извършва ООН. Трябва да кажа, че аз съм щастлив човек, защото ръководя организация с мандат да прави добри и красиви неща. ЮНЕСКО е меката сила на Обединените нации, която насъ рчава възможностите за образование на всички хора, на всяко момче и момиче, работи за развитието на науката, биоразнообразието, защитата на околната среда и на културното наследство, опазването на общото наследство на хуманността в този свят на невероятно културно многообразие. Моята работа досега ми дава сила да продължавам да правя същото, защото смятам, че съвременния свят има нужда повече от всякога точно от тези идеи и действия”, каза в отговора си Бокова, цитира Кросс.