Какви ще бъдат промените в новия Изборен кодекс?

Машинно гласуване и пропорционална изборна система са основните идеи, по които ще се дебатира по изготвянето на новия Изборен кодекс. Плануваните предложения предвиждат да се въведе поетапно машинно гласуване, като през това време хората ще могат да упражнят вота си и с хартиена бюлетина. Освен пропорционална избирателна система, съществува вариант и за въвеждането на смесена такава, съобщава КРОСС.

Други промени гласят бюлетините да са интегрални, с преференции и да имат допълнителна защита – ще бъдат номерирани абсолютно всички бюлетини. Според председателя на временната комисия Мая Манолова така може да се избегне злоупотреби с бюлетините.

„Да бъдат номерирани всички напечатани бюлетини, да е ясно във всяка избирателна секция колко бюлетини постъпват, колко от тях се използват при гласуването, колко се връщат, за да има ясен контрол върху всяка една бюлетина”, обясни Манолова.

Освен това в черновата на новия Изборен кодекс е записано ЦИК да стане независим държавен орган, а представителите й да се избират от парламента. След идеите е и да се даде възможност за по-широко медийно отразяване на повече кандидатите като депутатите мислят как да се помага финансово на извънпарламентарните партии. Черновата на новия изборен кодекс доведе до спречкване между бившия председател на парламента Цецка Цачева и Манолова.

Освен да представи събраните дотук предложения, комисията създаде Обществен съвет, който да помогне с уточняването на текстовете в новия Изборен кодекс. Депутатите си поставиха срок до средата на следващия месец да бъдат готови с проекта.