Калфин: Скандалът е, че министърът на отбраната обяви, че България е във война

Скандалът е в това, че министърът на отбраната обяви, че България е във война. Не формулировката, а същността на твърдението е проблем.

Ние не сме във война с Русия и това, което се случва в Украйна не е заплаха за нас.

Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин в интервю за Нова телевизия в коментар на скандалния текст на документа “Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана” и допълни: „Г-н Шаламанов не може да се скрие зад експертите. Той е министър и носи отговорност за изготвения документ”.

Абсолютно недопустим е подобен начин на мислене, категоричен бе Калфин. Преди да изчезне целият документ, в него се твърдеше, че конфликтът в Източна Украйна представлява военна заплаха за България. Къде видя военната заплаха г-н Шаламанов? – попита дипломатът.

Военната опасност не е терминът, който трябва да се използва. Аз виждам заплахи, свързани с енергетиката, каза Ивайло Калфин и уточни: „Това, което най-вероятно е да се случи, е да имаме проблеми през зимата с доставките на газ”.

Аз не приемам и това, което каза президентът – че това е позицията на НАТО и ние трябва да се съобразим. Не НАТО определя. Ние сме пълноправни участници и формираме позиции, посочи още Ивайло Калфин.

Що се отнася до последните събития в Украйна бившият дипломат и евродепутат от АБВ Ивайло Калфин заяви: Кремъл не може да се дистанцира и президентът Путин не може да каже „Русия не е страна в този конфликт”. И тук трябва да бъде много ясна българската позиция.

Абсурдно и недопустимо е влизането на Русия в Украйна. И това е българската позиция, каза Калфин и отново подчерта, че това не създава опасност за България.

Вчера първо се каза, че Русия влиза с войска и военна техника на територията на Украйна, по-късно обаче това не се потвърди, припомни той.