Каролев: Най-много пари изтичат от приватизация и обществени поръчки

Най-много пари изтичат от приватизация и обществени поръчки. Второто перо, по което изтичат средства, е даване на подкупи за назначаване на работа в държавната и общинска администрация и третото е съдебната система.

Това каза в студиото на Нова телевизия икономистът Владимир Каролев и уточни: “Корупцията в политиката не е само в България. Има международни проучвания по темата”.

„Когато някой закъса със съда обикновено се дават пари на политиците, за да им решат проблема. Това става в държави, където няма истински независима съдебна система, защото има квоти”, добави експертът.

„За да не се хванат парите те се дават или кеш или в офшорни анонимни сметки в чужбина”, добави икономистът.

Неговата идея е всеки държавен и общински служител да дава декларация, това е направено в банковия сектор, която да казва дали той има сметки, фирми или дялове в чужбина и с нея, без да има необходимост от съгласие, службите да могат да проверяват какви пари са декларирани и от къде са придобити.

„Така съответния прокурор ще може да провери, без допълнителни мерки, какво има в банковата сметка”, каза Каролев. Сега, за да се разкрие съответната сметка, трябва съдебно решение.

Икономистът добави, че с такива пари се купуват имоти, акции в компании или се харчат./КРОСС/