„Кино под звездите“ продължава

Инициативата на Община Бургас „Кино под звездите“ продължава с „Те отлитат” – филм-пътешествие из дивния свят на птиците. Той ще бъде представен на 28 –ми август (сряда) 2013 г. под звездите на открита сцена „Охлюва“. Лентата ще се завърти точно в 20:30 часа.

„Те отлитат” е един филм на режисьора Симеон Цончев, вдъхновен от история за птиците, разказана му от Българско дружество за защита на птиците.

За началото на нелекия процес по създаване на филма, Симеон разказва – „Исках всички да научат, че птиците са симпатични и по много неща приличат на нас, хората”.

Режисьорът и екипът му започват заснемането на кадрите, тръгвайки от скованите от студ и лед Тюленово и Дуранкулак, където червеногушите гъски водят неспирна борба за живот. Продължават към Белоградчишките скали, където белоопашатите мишелови защитават зорко владенията си. От далечния северозапад се насочват към мистичните Източни Родопи, за да се срещнат с египетските и белоглави лешояди. Прескачат и до каменните долмени на Сакар планина да посетят убежището на царските орли. Носени на крилете на птиците, достигат Бургас. Тук им предстоят едни от най-вълнуващите мигове – от зърването на огромните ята от бели щъркели, носещи се над морето, до първата им среща с ятата от пеликани, приличащи на безмоторни самолети, минаващи над панелните блокове.

Специално за филма Мая Попова и Филип С. Филипов създават оригинална музика, изпълнена на тамбура, автентични чанове и стар хармониум.

За 40 минути от екрана ще видите зашеметяващи природни красоти от няколко интересни кътчета на страната и ще научите, че България е облагодетелствана с още нещо – тук все още живеят невероятно много диви птици!

Събитието се реализира от Българско дружество за защита на птиците, Община Бургас и Моно колектив.