Кирил Петков прие властта от Стефан Янев

Състоя се церемония по приемането на властта от служебния кабинет.

“Надявам се, че направихме България различна. Има добра база за бъдещи реформи”, заяви служебният премиер Стефан Янев.

Българските граждани очакват справедливост, сигурност и да живеят в благоденстваща, нормална държава. Всички предизвикателства са изключително ангажиращи за всички нас, каза Янев.

Той благодари на министрите за добре свършената работа и за връщането на вярата в очите на българските граждани. Пожела успехи на новия кабинет, защото българските граждани очакват промяна.

Много се радвам, че днес продължаваме промяната, която започнахме преди 7 месеца, каза от своя страна новият премиер Кирил Петков по време на церемонията по приемането на властта..

“С много от вас работихме рамо до рамо, имахме тежки задачи с които успяхме да направихме първи стъпки към подхода към една нова България, където прозрачност, нулева толерантност към корупцията и промяна на стария модел започна. Аз съм пръв между равни. До тук бяха обещанията, оттук нататък започват действията, така че да се захващаме за работа”, каза Петков.

“Ще се фокусираме върху цените на тока, за да видим какви са предпоставките за тяхното мобилизиране”, каза пред репортери министър-председателят Кирил Петков в кулоарите на Министерски съвет след церемонията.

„И второто – вдигане нивата на ваксинация. Първото нещо, ще поканя проф. Аргирова, оттук нататък трябва да говорят експерти, за да имаме информирани граждани, информирани лекари. Това не може да бъде планът за България – планът трябва да бъде отворени училища, отворени бизнеси.”

Със сигурност всички българи знаят, че оттук нататък ни трябва правосъдие, което да работи, допълни Петков. „Това правосъдие няма как да работи по начина, по който българските граждани очакват с този прокурор. Но ще се движим в рамките на закона, надявам се че първите промени, които ще се случат в посока по-добро правосъдие, ще бъдат в народното събрание.”

На въпрос на репортер относно опозицията, Петков каза: „Аз се радвам опозицията да следи всяка стъпка на правителството, защото оттук нататък всички сме равни пред закона на 100%, а ние ще работим в смени на закона и в част от съставите, където могат да се направят тези промени, потенциално КПКОМПИ, в частта за ВСС и т.н.

120 -те страници, които са достояние на всички граждани – това ще бъдат приоритетите, по които ще работим, категоричен е Петков. „ Като както казах първите са цените на тока, както и за ковид кризата, която трябва да бъде много бърза стъпка за да променим мисленето на хората. 3,6 милиарда по света са се ваксинирали. Явно ваксинацията е безопасна. Оттук нататък ще привлечем и експерти от здравеопазването – кардиология, ендокринология и т.н., които да кажат на хората, как би им повлияло на всяко едно заболяване – сърдечно, диабет и т.н. Трябва ясно да се каже какви са рисковете, ако се ваксинират или ако не се ваксинират.”
“Аз не съм бил заплашван, мен не ме е страх”, в заключение каза Петков.