Клисарова успокои: Няма да се затварят ВУЗ-ове

Нужни са спешни мерки в средното образование. Това заяви в Бургас министърът на образованието Анелия Клисарова, която бе гост на тържественото честване на 50-годишнината от основаването на университета “Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.
Резултатите от излязлото наскоро международно изследване за знанията на учениците насочват и към промените, които трябва да се направят. Нашите деца нямат функционална неграмотност. Те имат знания, но не могат да ги приложат, посочи просветният министър, предаде КРОСС.
“Много важен извод има от изследването. Това е, че в региони, в семейства с по-нисък социален статус и с майчин език различен от българския, най-ниските резултати са там. Затова трябва много сериозно да работим, да финансираме малките училища, за да осигурим качествено образование на всички ученици”, каза още Клисарова по повод резултатите от международното проучване на средното образование у нас.
Министър Клисарова опроверга слуховете за закриване на университети. Тя подчерта, че готвената оптимизация означава, че ще се осигури добро качество с преподаватели, материална база и програми и държавата ще инвестира на места, където има и реални условия за реализация на младите.
“В стратегията за висшето образование казваме, че трябва да има оптимизация, но не закриване”, обясни още тя. И поясни, че в страната трябва да има по-качествено образование – достатъчен брой преподаватели, които да работят в дадения университет, добра материална база, както и добри учебни програми.
Държавата ще инвестира там, където има реални условия за това и може да се реализират младите хора, след завършване на висшето си образование, допълни министърът.