Клуб „Млад европеец“ посети Народното събрание

Ученици от 10-и клас от различни учебни заведения посетиха Народното събрание по покана на народните представители от ГЕРБ-Бургас. Те участват в клуб „Млад европеец“ към ОДК в морския град и бяха придружени от своя ръководител Николина Стоянова. Областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков посрещнаха младежите на хода на парламента и заедно с тях се включиха в обиколка на Народното събрание. Децата имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на народните представители, с историята на самата институция и да надникнат в кулоарите. Бургаската група ученици присъства и на парламентарния контрол, който се провежда всеки петък. Те изслушаха въпросите към министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която бе участник в дневния ред на заседанието.
Особено интересна за клуб „Млад европеец“ е бе срещата им с бургаските депутати от ГЕРБ в зала „Изток“, където те имаха възможността да зададат своите въпроси и да получат повече информация за дейността на народните представители.
„Основната ни работа, която е от голямо значение и е свързана със законодателната власт, е участието ни в комисии. Всеки един от нас е разпределен в една или няколко такива, в тях разглеждаме различни законопроекти, правим предложения за изменения на вече съществуващи закони и имаме личен контакт с ресорните министри. Това е само част от дейността ни. Да, тя е интензивна и динамична, но е в полза на обществото и това ни мотивира непрекъснато. Извън НС, всеки понеделник имаме открити приемни за гражданите в област Бургас. Така не прекъсваме връзката си с хората, които са ни избрали да работим за по-доброто бъдеще на страната ни– те могат да осъществяват постоянен контакт с нас. Вие, като млади и отговорни личности, винаги можете да ни потърсите във връзка с различни идеи или въпроси“, сподели пред учениците Димитър Бойчев.
Младежите обсъдиха с народните представители своите виждания за учебните програми, а Диана Йорданова коментира основните акценти от проектозакона за предучилищно и училищно образование. Сред идеите на децата бяха по-тясното профилиране в рамките на средното образование и по-голямата свобода при избора на предмети, които да дават специализация в една посока. Учениците споделиха и практика от други градове, която намират за полезна – провеждането на ИТ-академия под формата на курсове за ИТ-специалисти, инициирани от директори на водещи компании и фирми в сектора. Народният представител Семир Абу Мелих пое инициатива за контакти в тази посока и търсене на възможност за осъществяването на такова обучение в Бургас.
„Спортът е една от темите, която ви вълнува до голяма степен, съдейки по въпросите и идеите ви. Община Бургас през последните години и ние като народни представители положихме много усилия да се създават условия за развитието му. Бяха изградени много спортни площадки на открито, както и спортни центрове с отлични игрища и възможности за разнообразни активности в комплексите. Този процес не е прекъснат, продължава да се следва тази посока. А най-важен акцент от програмата на Бургас, избран неслучайно за Европейски град на спорта, е изграждането на зала „Арена Бургас“ в к-с „Изгрев“. Учениците от Търговската гимназия също могат да бъдат спокойни, че има проект за изграждането на физкултурен салон, с него ще се разреши дългогодишен проблем за училището“, коментира Иван Вълков.
Учениците се вълнуваха и от темата за екологията и опазването на околната среда, като получиха информация за изграждащите се пречиствателни станции в Поморие, Несебър и Созопол със европейски средства. Сред останалите обсъдени средства бяха предстоящия летен сезон и мерките, които ще бъдат предприети за компенсиране на спада от руски туристи, състоянието на българското здравеопазване и различните възможности по програмите за младежта и спорта.
В края на посещението си младите „европейци“ подариха на бургаските народни представители фотография, изработена от член на клуба към ОДК.