Кметът на Бургас: „Падат още 20 незаконни постройки – трябва да опазим здравето на хората”

Кметът Димитър Николов разпореди събарянето на още 20 незаконни постройки по улица “Тамара” в квартал “Победа”, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Днес общински служители, придружени от полицейски части, минаха по всички набелязани адреси. Те разлепиха уведомления, че на 19 септември сградите трябва да ги няма. Ако обитателите им не са ги демонтирали дотогава доброволно, ще бъдат съборени принудително.

Припомняме, че в понеделник Община Бургас проведе подобна акция по ул. “Опълченска”, където бяха премахнати 13 незаконни постройки.  Така бе открит път за почистващата техника, която от вторник работи активно за премахване на вътрешните сметища. В района са екипите на Дезинфекционна станция – Бургас. Мобилизиран е целият ресурс и целият личен състав. Облечени в защитни костюми, специалистите по дезинфекция обработват територията с препарати, за да предотвратят развитието на болестотворни организми.

“След дъждовете в квартала, който е една от най-ниските точки на Бургас, се образуваха заблатявания, натрупани са камари с боклуци, част от тях с органичен произход. Имаме код червено от РЗИ за заплаха от епидемия. Предприемаме тези мерки, за да опазим здравето на бургазлии. Призовавам да не се спекулира политически с темата. Трябва да се направи тотална дезинфекция на квартала и то веднага”, каза кметът Николов.

С премахването на маркираните днес 20 постройки ще се освободи пространство с широчина около 10 метра – колкото да се оформи улица за достъп на автомобили и място за пешеходци. Това е единственият начин багери и камиони да достигат крайните части на махалата, където се образуват най-сериозни замърсявания.

Кметът Димитър Николов поиска още по-засилено полицейско присъствие при следващо влизане в квартала, тъй като в понеделник местни жители правиха опити за саморазправа с изпратените от него общински служители.