Кметът на Несебър Николай Димитров остава в ареста още 24 часа

Кметът на Несебър Николай Димитров остава в ареста поне още 24 часа.

nikolai_dimitrovАпелативният специализиран съд ще реши утре дали да бъдат освободени от следствения арест кметът на Несебър Николай Димитров и общинският съветник Петър Тодоров. Близо два месеца вече двамата са задържани с обвинения за купуване на гласове. Преди седмица Специализираният наказателен съд реши да промени мярката им за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“. Николай Димитров да бъде освободен срещу парична гаранция от 40 хил. лева, а за общинския съветник от БСП Петър Тодоров Специализираният наказателен съд определи гаранция от 20 хиляди лева. Прокуратурата протестира решението и утре то ще бъде или потвърдено или отхвърлено от Апелативният специализиран съд.

 На днешното заседание прокуратурата представи нови 19 тома доказателства, за които държавното обвинение твърди, че са получени днес, съобщи Би Ти Ви. Адвокатът на Димитров – Ина Лулчева, обаче е на мнение, че това е “абсолютна злоупотреба”. Защитата уточни, че в част от въпросните томове са приложени дела срещу неизвестен извършител, разпити на свидетели от преди решението на първата съдебна инстанция, а също и подписка на 6000 граждани, настоявали за освобождаване на кмета Димитров. Имало и материали от КПКОНПИ извън връзка с настоящото дело.

Съдът приобщи материалите към делото и насрочи следващо заседание за утре сутрин. Лулчева обаче е категорична, че представените 19 тома не са съотносими към делото. Според нея прокуратурата шиканира процеса.

Прокурор Биляна Дукова обаче бе категорична, че всички доказателства, събрани по делото, са относими.