Кметът на Община Несебър: Няма да се отклоним от социалните си ангажименти

Николай Димитров-кмет на Община Несебър: Бюджетът е изпълним, няма да се отклоним от социалните си ангажименти

 -Г-н Димитров, какво е изпълнението на бюджета по приходите за първите 6 месеца на годината-като обем, местни данъци и такси, данък недвижими имоти /данък сгради/,такса смет?

-За да бъдат данните по-пълни, ще споделя какво е изпълнението към 31 юли тъй като данните за 6-месечието не обхващат влиянието на турстически сезон,който към 30 юни е съвсем в началото си .

Постъпленията на данъчни приходи е 60 на сто от заложените приходи и е съпоставимо с постъпилите средства за същия период на м.г.Добре върви изпълнението на приходите от данъка върху моторните превозни средства-те са към 80 на сто от планираните,както и на постъпленията от данък недвижим имоти,такса битови отпадъци-също 80 сто.Изпълнението на тези приходи се дължи най-вече на взетите мерки от Общината за внасяне на необходимите суми от некоректни платци,които не са платили задълженията си от минали години.

-Какъв е делът на данъчните приходи от придобиване на имущество по дарения и възмезден начин?

-На този етап постъпленията от средства по този данък-придобиване на имущество по дарение и възмезден начин са сравнително по-малко от другите пера- около 54 % ,а те са от особена важност за общинския бюджет .

Разчетите ни са да наваксаме изоставането,тъй като през летния сезон постъпленията по това перо бележат чувствително увеличение поради нарасналото предлагане на имоти и сключване на сделки с тях.Това ни дава и увереност за достигане на планираните приходи .

 -А колко са постъпленията от извършване на административни улсуги и приходите от туристическия данък?

-Приходите от технически и административни услуги са около 50 сто-съпоставими със същия период на м.г.Що се отнася до планираните средства от туристическия данък,те са в по-малък размер от събраните през предходната година.За 2013 год. са планирани 2 000 000 лв.Това е така заради отпадналото изравняване на туристическия данък в края на м.г., както и заради ниската ставка на данъка, приет от Община Несебър. Към 31 юли са внесени 728 841 лв. в общинската хазна.

Едно сравнение с Община Варна показва,че за 2013 год. при приет по-висок размер на туристическия данък и при двойно по-малка туристическа база постъпленията от него ще са 4 000 000 лв.

-Средствата от такса за притежание на домашен любимец /куче и др./ сигурно не са големи, но колко са все пак?

-Таксите от притежаване на куче не са от съществено значение за Община Несебър.При планирани 2000 лв. са събрани 1533 лв,което е 76,65 на сто. Ниският относителен дял на планираните средства се дължи на обстоятелството,че много от породите кучета са освободени от заплащането на такса.

-Има ли лица и фирми, които са некоректни платци към Община Несебър и какви мерки се прилагат спрямо тях?

-За съжаление все още има немалко лица и фирми,които не изпълняват своите задължения.За събирането на дължимите средства от тях Общината е предприла необходимите действия,произтичащи от закона,включително и предаването на съдия-изпълнител.Такива са и прeпоръките на контролните органи-Сметна палата,Агенция за държавен финасов контрол и др.,които периодично проверяват дейността на Община Несебър.

-При така очертаната финансова картина, достатъчни ли са средствата за осъществяване на заявената от общинското ръководство социална политика?

-Искам да заявя,че независимо от не съвсем благоприятната финансова-икономическа обстановка,няма причини гласуваният бюджет да не бъде изпълнен.И по този начин чрез изпълнителния апарат на общинската администрация и с подкрепата на местния орган за самоуправление, какъвто е Общинския съвет,общинското ръководство да продължи да осъществява заявената социална политика.

Тази политика се осъществява чрез стимулирането на раждаемостта с отпускане на еднократна финансова помощ за новородено бебе в размер на 2000 лв.Запазва се финансирането и за извършването на процедурата ин витро за нуждаещи се двойки с репродуктивни проблеми еднократно в размер на 2 000 лв. И удостояване със стипендии на даровити ученици.За най-малките жители на общината,заедно с досега функциониращите детски млечни кухни,бе новоразкрита такава и в Слънчев бряг.

Чрез Домашния социален патронаж за възрастните хора от Несебър и съставните селища на общината се извършва разнос на топла и питателна храна,която се приготвя в кухня-майка,оборудвана със съвременни и отговарящи на нормативните изисквания съоръжения и уреди.

Периодично Общинският съвет гласува за предоставяне на финасове средства на предложените хора в неравностойно социално и здравословно състояние.

Продължава изграждането на съвременни и безопасни детски площадки,като най-новата е в жк „Черно море”,където с усилени темпове се извършват строително-монтажни работи за нова детска градина.

 -Съвсем наскоро в землището на Равда бе сторена първата копка за изграждането на претоварната станция,която е част от проекта за Регионалното депо за отпадъци в Братово с участието на още 8 общини от Бургаска област.Какво представлява този проект и какво е несебърското участие в него?

-Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ в изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ като бенефициенти по него заедно с община Бургас са общините: Средец,Камено,Несебър, Поморие,Айтос,Руен,Карнобат,Сунгурларе.С неговата реализация се цели изграждане на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на Бургаския регион с общо 208 населени места и територия от 5573.8 кв.км.С финализирането на проекта ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 1999/31/та Европейския съюз за депониране на отпадъци и националното законодателство,както и задачите,произтичащи от Националната програма за управление дейностите по отпадъците 2009-2013 г.

Неразделна част от този проект е изграждането на две претоварни станции,една от които ще бъде на територията на несебърската община.Претоварната станция за отпадъци /ПСО/ – Несебър ще бъде разположена в землището на Равда, с основна площадка от 12,1 дка претоварващ транспортен капацитет от 15 000 т/год. Изграждането на несебърската ПСО включва: съоръжение за компактиране и претоварване за транспорт до регионалното депо с претоварващ и транспортен капацитет 1000-2500 т./мес., в зависимост от сезона; 15 000 т./ год. за периода 2014-2018 г. и 20 000 т./ год. след 2019 г.В съоръжението са включени още:техника за транспорт на дълги разстояния;съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет от 20т/час;площи за бъдещо развитие на площадки за сепариране и компостиране и площадкова инфраструктура и оборудване.

Общата стойност на проекта е 43 231 121 лв. и трябва да бъде пуснат в експлоатация най-късно през пролетта на 2015 г.

-А каква ще бъде съдбата на досегашното несебърско сметище на чиято територия горяха два пожара в последно време,обявени от концесионера за самовъзникнали в резултат на бездействието на БКС-Несебър?

-Вярното в случая е,че договорът с фирмата-концесионер е прекратен и Община Несебър стопанисва сметището.То обаче не се е самозапалило.И в двата случая става въпрос за умишлен палеж.В момента тече разследване при което са открити няколкофакли,останали неизгорени.Те са предадени на разследващите.

За досегашното сметище има процедира за ПУП,тъй като когато концесионерът е подписал договора, в акта за общинска собственост фигурират 40 – 50 дка, а той е засипал около 90-100 дка,в т.ч. и частни земи.След одобряването и влизането в сила на ПУП-а Общината ще кандидатства за финансиране за рекултивацията на съоръжението,а собствениците на земите, които в момента са затрупани с боклуци, ще бъдат компенсирани.

-Строителните работи по сградата с представителни функции до „Капитанска среща” бяха прекратени.Кога ще бъдат възобновени и завършен обекта?

-Предварително искам да уточня,че строителните работи по обекта бяха преустановени поради забраната за строителство през летния сезон.Миналия октомври там започна спасителното археологическо проучване на терена, финансирано от общината,която е и инвеститор на строителството на нова обществена сграда.Възобновяването на строителството ще започне веднага след отмяната на забраната в края на сезона. В завършен вид обектът ще представлява 4-етажна постройка в коятоще бъдат разположени: ритуална зала,официална приемна на Община Несебър, конферентна зала и офис помещения. Проектът на стойност от 975 000 лв се финансира изцяло от община Несебър,а пусковият му срок е 6 месеца след начолото на строителството.

-На какъв етап са процедурите за предстоящото строителство на културния дом на пл.»Жулиета Шишманова» в новата част на града?

-Ами етапът е т.д.к. предстартово броене. Заедно с подземния паркинг към дома обаче се налага да се проектира паркинговото подземно пространство и за останалата част на площада.За което общинските съветници гласуваха внесеното от мен предложение в промените за капиталовата програма.

-Предстои 17-тото заседание Общинския съвет.Кои са по-важните докладни за обсъждане пред постоянните комисии на местня парламент, на които вносители са представители на общинската администрация?

-На вниманието на общинските съветници са предложени: отчета за касовото изпълнение на бюджета,програмата за развитие на туризма,кандидатстване по проект „Програма за развитие на селските райони” за осигуряване на средства за пътя Баня-Емона за участъка Ипакли-Емона.

Преди заседанието успяхме да постигнем споразумение с Областна управа-Бургас за предоставяне безвъзмездно за управление публична държавна собственост.С което смятаме да решим проблема за лодкостоянките на сдружението „Риболовна задруга” в Равда.Депозирал съм докладна записка в тази връзка,която се надявам да бъде подкрепена от общинските съветници.

 

Интервю на Максим МОМЧИЛОВ