Кога средната ни заплата ще стане 1500 лева?

Кога средната ни заплата ще стане 1500 лева, както предложиха от КНСБ? Отговор на въпроса дават трима специалисти в сутрешния блок на Нова телевизия, цитирани от КРОСС.

Според д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа”,1500 лева ще стане заплатата, когато станем като Полша, която имаше такава заплата 1999 година. Държава, която започна с наши старт и която вече отиде доста далеч. Защо стана така? Защото имаше държава и работодател от друг тип, обясни д-р Тренчев.

Не знам каква разлика визира д-р Тренчев между българските и полските работодатели, отбеляза Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара. Той посочи: „Стопанска камара прие ясен принцип по този въпрос – добре премислени, доколкото е възможно консенсусни реформи и бърз ход към Еврозоната. Разбира се, това е записано в договора за присъединяване на страната, така че никакви спекулации не може да има по този въпрос.

Според бившия социален министър Иван Нейков, чисто експертно, средна заплата от 1500 лева може да имаме след не по-малко след 15 години. Ако следваме настоящия модел на нарастване на заплатите у нас. Или по-скоро липсата на модел, уточни той. Според експерта от Балканския институт по труда и социалната политика това е големият проблем – нямаме механизъм.

По отношение на предложението за увеличаване на платеното майчинство представителят на работодателите заяви: „Да не дава господ да се сбъднат желанията ви” и предупреди, че ако това се случи цели сектори ще бъдат сринати.

Иван Нейков акцентира на проблема, че майката в България трябва да направи ужасен избор между детето и професионалното развитие. Една жена има нужда не толкова от голямо платено майчинство, а от онова, което ще ги държи конкурентоспособни на пазара на труда, подчерта той.

Защо работодателите странят от така наречената дистанционна работа?! Много жени, които се грижат за децата си, могат да бъдат полезни, каза още социалният експерт, а д-р Тренчев допълни проблема като уточни, че повечето работодатели като разберат, че са бременни гледат да се отърват от тях.

Над 100 са предложенията за промени в Кодекса на труда, посочи от своя страна заместник-председателят на Българската стопанска камара и заяви: „За първи път от присъединяването на Българя към ЕС изведохме на преден план необходимостта от промени. Нашият ракурс е именно това – гъвкавост като срочен трудов договор, като дистанционната работа и много други форми”.