Консултативен съвет за Поморийско езеро

ezeroto1_spasuzunovБългарска фондация Биоразнообразие, заедно със Зелени Балкани, Поморийски солници и Тур дьо Валат вече повече от година работят за опазване на Поморийско езеро. Загрижеността  за бъдещето на тази уникална лагуна е повод да се създаде Консултативен съвет за Поморийско езеро- неформална структура за обсъждане на решения за устойчивото управление на езерото. Основният фокус е взаимовръзката между природните и икономическите ценности на Поморийско езеро и Натура 2000 зоните, в които то попада.

Първата среща ще се проведе на 19.11.2021 г. (петък) от 10.00 до 12.00 часа в залата на Гранд хотел „Поморие“. Темата е „Сладко или солено е бъдещето на Поморийската лагуна?“.

На нея ще се дискутира бъдещето на езерото, свързано с намалената соленост на водите, застрашения солодобив, който поддържа процеса на образуване на лечебна кал, промяната на видовия състав в лагуната и др. Важно е да се обсъди каква е моментната ситуацията и каква е възможната роля на всеки от участниците.

Консултативният съвет (КС) ще се среща веднъж годишно, a при необходимост ще може да се свиква и от членовете му, които ще обсъждат и ще дават препоръки за подобряване на условията и увеличаване на ползите от езерото за местното население и за общността.

Своето участие в срещата са потвърдили кметът на Община Поморие, директорът на РИОСВ Бургас, директорът на ИОНХ при БАН, представители на неправителствени организации, както и бизнесът в лицето на хотелите и санаториума в Поморие, които ползват продукти от езерото, Поморийски солници ЕООД и др. Водещ на срещата ще бъде фасилитаторът Лина Славова от „Контакт“.

За да бъдат спазени всички противоепидемиологични мерки, участниците в събитието ще бъдат допускани  след показване на зелен сертификат на входа. Всеки, който не разполага с такъв, може да си направи тест в лабораторията на хотела (от 9:15 ч.).

Консултативният съвет се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съфинансиран от програма LIFE на ЕС.

Снимка: Спас Узунов, БФБ