Концертът „Виенска класика“ на 28 април в Бургаската опера

canislav-petkovНа 28-ми април, петък, от 19 часа, в залата на Бургаската опера, за почитателите на класическата музика ще прозвучат произведения на Виенските класици Моцарт и Бетовен. Програмата на концерта „Виенска класика 2“ е обединена идейно в рамката на творците от Виенската класическа школа, носеща характерните черти на европейски стил, аристократично отношение към света и изискана музикална форма. Диригентът на оркестъра на Бургаската опера Цанислав Петков е подбрал за концерта Симфония №29 от Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония №2 от Лудвиг ван Бетовен. Концертмайстор е Йордан Ковачев. Младият диригент съвсем наскоро дирижира оркестъра на Държавна опера – Бургас на симфоничния концерт на 16-и април, т. год. Първият концерт от цикъла „Виенска класика“ бе на 17-ти септември 2020 г., под диригентството на Йордан Дафов. С концертната проява официално беше открит Сезон 2020/ 2021 на Бургаската опера.

За диригента на концерта „Виенска класика“ – 28 април, Зала Опера – Цанислав Петков:

Цанислав Петков е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София. От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.