Костадин Марков: Отпаднаха лобистките текстове в Закона за енергийната ефективност

kostadin_markovБургаският народен представител от Реформаторския блок – Костадин Марков заедно с колегите  му Станислав Иванов и Методи Андреев, съвместно с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, успяха да убедят депутатите да подкрепят предложените  от тях промени в Закона за енергийна ефективност в частта му, свързана с дейностите по обследване и сертифициране на сгради.

По време на дебатите по второто четене на закона, тримата народни представители се пребориха  изпитите, които служителите на фирмите за енергиен одит трябваше да полагат на всеки 3 години да отпаднат. Така занапред служителите ще се явяват на изпит еднократно, след което придобитата квалификация ще се прилага през определен период от време към документите, които се изискват за прелицензиране.

До сега законът задължаваше всеки служител на фирма за енергиен одит да изкарва опреснителни курсове на всеки три години, като тези курсове завършват с изпит, който ако не бъде издържан, служителят няма право да практикува, въпреки че има завършено висше образование по специалността.

Това записано в Закона за енергийна ефективност задължение за служителите изцяло противоречеше  на Закона за висшето образование, и поради тази причина то бе оспорено от депутатите Марков, Иванов и Андреев, съвместно с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

„Ключово в случая е че изпитът за служителите с висше образование отпадна. Не сме против курсовете, няма лошо да се опресняват знанията, но има лошо, когато тези курсове  завършват с изпит , който е решителен за лиценза на дадения служител”, каза по време изказването си в зала Костадин Марков.

Марков, Иванов и Андреев успяха да прокарат и свое предложение по друга точка от закона.

„Бе заложено, че фирмите, които се занимават с енергийна ефективност трябва да притежават техника, която  обаче струва доста пари. Ние с Методи Андреев и Станислав Иванов предложихме в законовия текст  думата притежават да се замени с ползват. Иначе,  единствено определен брой фирми, които биха могли да си позволят да закупят скъпите технически средства, ще участват и печелят поръчки, а другите няма да имат тази възможност. Сега даваме шанс и на по-малки фирми да работят с наета от тях техника, като така те ще бъдат равностойни на тези, които са  по-мощни финансово”, каза още Марков.