Край на барикадата: Медицинските сестри излязоха от сградата на НС

protest_med-sestriМедицински сестри, които се бяха барикадирали повече от денонощие в бившия Партиен дом излязоха от сградата.Минути преди да бъдат изведени, една от тях – Бойка Анастасова заяви за БТА: “Не е по наше желание, но ще ни изведат от сградата. Очакваме всичко, включително и арест”.

Припомняме, че медицинските сестри изкараха нощта там, а рано сутринта излязоха на перваза на един от прозорците на сградата. Една от медицинските сестри остана там с часове, а представител на НСО стоя до нея, опитвайки се да я убеди да слезе. Дълго време обаче Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов”, отказваше да го направи.

“Правителството няма да изпълни исканията в споразумението на медицинските сестри”, обявиха на брифинг в Министерски съвет Жени Начева, заместник министър на здравеопазването, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Жени Начева поясни, че Министерство на здравеопазването е отпуснало допълнително финансиране в размер на 80 милиона лева миналата година, а тази година е осигурило устойчивост на тези средства, които са довели до увеличаване на работните заплати.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че исканията на сестрите за две стартови минимални работни за всички медицински сестри в страната не могат да се изпълнят, тъй като ще противопоставят цели общности от професии.