Криминализират нелегалните ракиджийници

rakiqВсички обяви за продажба на домашна ракия ще изчезнат от интернет, а собствениците на дворни казанчета за производството й ще трябва да се пазят три пъти по-зорко да не ги види някой, докато правят ракия, защото ще ги заплашва и затвор. Това са част от последиците, които се очаква да настъпят, ако парламентът приеме окончателно варианта за промяна в Наказателния кодекс (НК), предложен от Цветан Цветанов и още неколцина депутати от ГЕРБ. На 25 октомври проектът мина на първо четене без никакъв дебат в пленарната зала.

Иначе акцент в промените на кодекс се поставя върху нелегалното производство на цигари, което сега за първи път се криминализира. За това настоя и главният прокурор Сотир Цацаров, след като в последните месеци бяха разбити нелегални фабрики за цигари и алкохол.

Само че покрай големите производители, от престараване като нищо може да пострадат и дядовците, които варят ракия по дворовете си.

В проектозакона се предвижда забраната не само за продажбата, но и за всякакъв друг вид разпространение на акцизни стоки без бандерол – включително и като подарък. Освен това се предлага нов текст в НК, според който всеки, “който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация, когато това се изисква с нормативен акт, се наказва с лишаване от свобода от една до десет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева”,цитира Кросс.

Криминализира се и изработката и притежанието на предмети, които са предназначени или биха могли да послужат за изграждане на съоръжения за производство на нелегален алкохол или цигари.

1 коментар

  1. Вие не сте добре!