КТ „Подкрепа” настоява за въвеждане на гражданско образование в училищата

Повече от 10 години федерацията по образование към КТ „Подкрепа” настоява в българските училища да се въведе задължителен предмет „Гражданско образование”. Този предмет трябва да даде на учениците познания за управлението на държавата, за техните граждански права и задължения, а социални умения в живота – например как да се представят пред работодател и как да напишат CV.

„Това е наша кампания, за която за съжаление не сме срещнали разбиране от страна на Министерството на образованието досега. Подарили сме на предишния министър учебник по „Гражданско образование” от 1942-ра година, тогава е имало такъв предмет. И държавата е давала 10% от Брутния вътрешен продукт за образование”, съобщи Юлиян Петров, председател на Федерация „Образование” към КТ „Подкрепа”, по време на семинар за учители. Той се проведе в Бургас на 15 май, сряда.

Семинарът се организира от информационно бюро „Достоен труд” към „Подкрепа” – Бургас и Информационно направление „Юридически дейности” към информационното бюро на синдиката в Пловдив. Темата бе „Правен режим на заетостта в образованието и предучилищното възпитание. Индивидуален и колективен трудов договор”. Форумът бе открит от Иван Костадинов, председател на КТ „Подкрепа” в Бургас.

Целта е публично разясняване на основни знания и умения във връзка с колективното трудово договаряне, както и обсъждане на основни проблеми на Колективния трудов договор (КТД) в сферата на образованието.

Като почетни гости присъстваха зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева и началникът на Регионалния инспекторат по образование Виолета Илиева. В приветствието си те подчертаха, че работят прекрасно с КТ „Подкрепа” и бургаските учители имат едни от най-добрите условия за труд в страната. „Нашите впечатления са, че тук социалният диалог е на добро ниво, има общински колективен трудов договор, който е един от най-добрите в България”, каза Юлиян Петров.

Пример за това е фактът, че Община Бургас дофинансира детските градини с 840 лв. за всяко дете. По този начин градините освен държавни средства, получават такива и от Община Бургас. Това гарантира добри възнаграждения на персонала и непрекъснато модернизиране на работната среда.

Като негативни тенденции в образованието синдикатът отчете увеличаващата се средна възраст на учителите – средно 55 години и все по-слабото навлизане на млади кадри. За последната година в цялата страна са започнали работа едва 289 учители на възраст под 25 години.  Ранното пенсиониране на учителите също е променено – след промяна в законодателството те вече трябва да работят една година повече.

 

Семинарът се реализира в рамките на проект “Подкрепа за Достоен труд”, BG051PO001-2.1.04, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.