Кунева губи фенове

Ако изборите са днес, то ГЕРБ ще вземат 24,1%, като „червените” ги следват с 20,3%. Третата партия, която за момента е сигурна за влизане в парламента е ДПС с 4,6 на сто. Това сочат данните от проучването на Института за модерна политика, направено в периода 18-26 февруари и обхващащо 980 лица.
miglenakuneva„България на гражданите” остава под бариерата от 4%, заедно с „Атака”, СДС и ДСБ, както и коалицията на РЗС и Марешки (изследването е правено преди да се разпадне коалицията). Според данните „Атака” са на ръба с 3,6%, „България на гражданите” – 2,7%, ДСБ – 2,1% и СДС – 1,1%.
БСП, „Атака” и ДСБ са единствените партии, които към момента печелят нови гласове. Наблюдава се най-сериозен спад в броя на гласоподавателите, които са привърженици на Меглена Кунева, предаде КРОСС.
При деклариран вот от 62,6% гласуващи, ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли: ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” , Партия „България на гражданите”.
Ако пред урните се явят 54.9 на сто от избирателите, до преодоляване на 4%-та бариера плътно би се приближила и партия ДСБ.
Като най-подходящ за премиерския пост все още се сочи Бойко Борисов с 26% подкрепа. Малко над 15% от запитаните подкрепят лидера на социалистите, а едва между 3 и 4% биха застанали зад кандидатура на Иван Костов или Меглена Кунева.
40% от респондентите вече са напълно сигурно са кого ще дадат своя вот. Близо 38% още се колебаят, а останалите категорично се въздържат от правото си на избор.
В индивидуалното проучване на рейтинги сред министрите в оставка Лиляна Павлова води с почти 40% одобрение, а с най-ниско доверие се ползва правосъдният министър Диана Ковачева.
Президентът Росен Плевнелиев е с почти 50% положителен рейтинг, но неодобрението спрямо него расте, тъй като хората не го възприемат като политик, смятат социолозите от Института за модерна политика. Според проучването идеята за граждански листи вече е привлякла близо 10% от гражданите, като при добра информационна кампания, този процес се очаква да расте.
95% считат протестите от последните седмици за справедливи, като една трета от гражданите не могат да отъждествят позицията си по въпроса с тази на която и да е партия.
17% са одобрили подхода на ГЕРБ в ситуацията, а 12% – подкрепят реакциите на БСП.