Лекуваме се свободно във всички страни от ЕС

Пациентите вече ще могат да се лекуват свободно на територията на държавите от Европейския съюз. Това посочват от Здравната каса, като уточняват, че от днес влиза в сила директива, според която се установява правото на пациентите да получат медицинско лечение в друга държава – членка на съюза без предварително разрешение. Болните ще плащат сами лечението си, а впоследствие Здравната каса трябва да възстанови разходите. Сумата, която пациентът ще получи обаче ще е равна на тази която се плаща, в страната, от която той идва, а разликата ще е за негова сметка.

Сред задълженията на държавите членки са всяка една от тях да има една или няколко национални точки за контакт за трансгранично здравно обслужване. У нас това ще бъде Националната здравноосигурителна каса.

След предоставяне на здравните грижи, държавата, в която пациентът е осигурен, ще бъде тази, която ще възстанови разходите за болния, при условие, че приложеното му лечение е предвидено в националното ѝ законодателство, допълват от финансовата институция.