Лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се проведе в Народното събрание. На масата за разговори седнаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов. От страна на ПП-ДБ на срещата дойдоха Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, които отново обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

“От резултатите от вота – това са партиите, които са се представили на последните избори най-добре и считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство, дали първия, дали втория мандат, но отиването и опцията на нови избори юли или август ще дадат същия или подобен резултат и ще се озовем в същите преговори”, обърна се към ръководителите на ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата им в парламента.Като отговорни партии трябва да използваме времето на този парламент, за да приемем бюджет с 3-процентов дефицит, рязане на разходи и взимане на заем, но да го направим заедно, допълни Борисов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също отбеляза колко важно е за неговата формация приемането на нов бюджет с 3% дефицит, но без вдигане на данъците и съкращаване на социалната програма. Но ПП-ДБ категорично отказва да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС: “Но сме готови да говорим по тези политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета”.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се допитат до партийните си органи дали да участват в работата по обща управленска програма, на която да стъпи бъдещо правителство.