Личните карти ще имат чип от 1 януари 2018 г., биометрични данни – само с наше съгласие

Всички българските лични карти ще съдържат чип с възможност за електронна идентификация и записване на квалифициран електронен подпис от 1 януари 2018 г.

Това предвижда проектът за промени в Закона за българските лични документи, който МВР публикува за обществено обсъждане късно в петък.

Записването на лични данни в картата, както и използването й като носител на квалифицирания електронен подпис няма да бъде задължително.

Желанието на гражданина обаче ще се заявява по правилото на изричния отказ, стана ясно от доклад на министър Бъчварова.

При заявено желание от гражданина е предвидена възможност на чипа в личната карта да се записват и биометричните данни на лицето.

Това ще става в отделен защитен сегмент на електронния носител, сочи докладът.

“С цел използване на електронната идентификация от максимално голям брой граждани, този законопроект изрично урежда наличието на електронен носител на информация (чип) в личните карти. Предвидено е заявяването на желанието да се ползва електронна идентификация да става според правилото на изричния отказ като така се гарантира правото на избор на българските граждани”, обяснява министър Бъчварова.

По думите й, така се създават условия услугата да се ползва от значителен брой граждани, което ще има позитивен ефект върху изграждането на електронното управление, отварянето на институциите към гражданите и достъпа до електронни административни услуги.

“Законопроектът е подчертано технологично-неутрален, за да се осигури възможност подзаконовата нормативна уредба да бъде лесно актуализирана в синхрон с последните технологични достижения, международни стандарти за информационна сигурност и защита на личните данни”, подчертава докладът.

Според проекта ще бъдат въведени разпоредби, които дават възможност на гражданите да контролират каква информация се записва на електронните носители, съдържащи се в личните карти.

Законопроектът не предполага задължителна смяна на личните карти на българските граждани. Промяната ще стане поетапно при изтичане на настоящите лични карти.

По данни на Министерство на вътрешните работи всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години този брой се очаква да нарасне до 1 600 000.

Отчетена е необходимостта от осигуряване на допълнителни защити и повишаване на сигурността на личните карти.

Предвидено е данните, съдържащи се в машинно- читаемата зона на личните карти, да бъдат записвани служебно и във вградения електронен носител на информация, като бъдат защитени от подправяне с криптографски методи, посредством електронен печат на Министерството на вътрешните работи.

По този начин се въвежда лесен, и достъпен допълнителен метод за проверка на автентичността на личните карти. Това ще става чрез стандартна валидация на цифровия сертификат на електронния печат, която може да се извършва и автоматизирано. По подобен начин сега стават валидациите на квалифицираните електронни подписи.

Съществено предимство на този подход е, че проверка за автентичност на лична карта ще може да извършва всеки, на когото лицето я е предоставило, без да има необходимост и нужда от право на достъп до чувствителни биометрични данни, изтъква докладът на министър Бъчварова.

Като допълнителна мярка за постигане на масова употреба на електронната идентификация законопроектът предвижда електронна идентификация и в международния паспорт.

Срокът за обществено обсъждане на проектозакона е до 15 април тази година./КРОСС/