Лозаро-винарският бранш посрещна заедно празника Трифон Зарезан

trifon-zarezanПредставители на лозаро-винарския сектор посрещнаха заедно Трифон Зарезан в лозята на винарна „Беса Валей“ край село Огняново, обл. Пазарджик. Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, зам-министър Лозана Василева, Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ, Стефан Мирев, областен управител на обл. Пазарджик и Ивайло Антонов, изпълнителен директор на „Беса Валей „ и други представители на бранша зарязаха ритуално лозите в масива на винарната.

Въпреки снежното време и минусовите температури  представителите на бранша се събраха, да си пожелаят успешна година за сектора, плодородие и здраве през 2021 г. на празника на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите.

В края на мандата си министърът на земеделието Десислава Танева благодари на НЛВК – единствената законова национална представителна организация в лозаро-винарския  сектор за изключително добрата комуникация, благодарение на която се е реализирало всичко възможно, което е могла да получи България като страна членка на ЕС  в подкрепа на сектора.

Увеличихме интензитета на подкрепата  на субсидиите по различни приеми по Националната лозаро-винарска програма, когато получихме възможност от ЕК. и това ставаше с непрекъсната комуникация с бранша.“, коментира министър Десислава Танева и пожела здраве и добра реколта на всички лозари и винари.

Председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски на свой ред поздрави колегите си и благодари на МЗХГ, ИАЛВ и ДФЗ  за подпомагането  на сектора, благодарение на което браншът взе „глътка въздух“ през изминалата година, белязана от пандемията и сушата.

Изпълнителният директор на ДФЗ също поздрави представителите на сектора и оповести, че в началото на новата седмица стартира приема по мярката „Информираност в държавите членки“, а от 1 март стартира новия прием по „Кризисно съхранение на вино“. Приемът на документи по „Инвестиции в предприятия“ изтича в края на следващата седмица.

Изпълнителният директор на „Беса Валей“ Ивайло Антонов посрещна гостите със специална селекция от вината Enira. Отец Борис благослови лозята и програмата продължи с фолклорен ансамбъл „Пазарджик“.

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.