Мария Габриел е кандидат-премиерът на ГЕРБ

“В нашия мандат кандидатът за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел. Това, което е дадено на България и на българския еврокомисар, са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Теми, по които всички ние имаме в програмите си написано доста”, заяви Бойко Борисов, цитира Кросс. По думите му конституционните срокове ще бъдат изпълнени, тъй като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на Г-7 на срещата, има юридически процедури през които тя трябва да мине.”Нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер”, каза още Бойко Борисов.

Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер приветства качествата на еврокомисаря Габриел, но подчерта принципната позиция на коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” да не подкрепят премиер и правителство, излъчен с  първия мандат: “Личността в този случай няма значение, защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който е изпълнявал достойно своите задължения, но въпросът е принципен.”

“В диалог, с отговорност към проблемите на хората и държавата, с много разум и акъл трябва да се седне на масата, да се преговаря, да се намери първо изход на политическата криза, за да преодоляваме останалите кризи”, каза в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той не коментира кандидатурата предполагаемата номинация за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. “Да коментираме предположения на предположенията мисля, че не е сериозно, след като има заявка от страна на ГЕРБ, че днес ще си представят кандидата за премиер и всички заедно ще видим за какво иде реч”, посочи Карадайъ. “Българските граждани, хората, избирателите, народът чакат да бъдат решавани проблемите на хората. Ние закъсняваме вече три години”, каза още той и припомни, че резултатите от изборите са все идентични и че избирателите не овластяват никого да управлява сам.

Костадин Костадинов от “Възраждане” каза: “Много пъти сме казвали и пак ще заявим, че няма значение кой ще бъде премиер, а каква политика ще води. Не виждаме промяна в политиката на ГЕРБ и другите партии. Ние нямаме нужда от соросоидни комсомолци, които да се упражняват в управлението на страната. Забелязваме като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на кабинет и на правителството. Единственото нещо, което остава оттук насетне е президентът да връчи на 15-ти май мандата и да започне да върви процедурата по връчване – връщане и т.н. Няма да има правителство”, каза още Костадинов.„Не коментираме личности, а политики. Няма как да подкрепим политиката на ГЕРБ по отношение на еврозоната, войната в Украйна, липсата на какъвто и да е отбранителен или хранителен суверенитет”, допълни Костадинов.

Корнелия Нинова, лидер на”БСП за България” заяви: “Г-н Борисов направи поредната грешка. Той обърна пирамидата – първо премиера и после какво да се прави. Така че ние очакваме ред в хаоса да сложат, защото с този ход продължат да задълбочават хаоса. Трябваше по друг начин да се подходи.Получихме покана за среща с Мария Габриел, ще отидем на тази среща, но отново сме в пълна неяснота за какво ни канят.

Тя е с добра визитка в Европа и това е добър знак към европейските ни партньори, но това нищо не означава. Това каза в кулоарите на Народното събрание Станислав Балабанов от “Има такъв народ” по повод предложението на ГЕРБ за министър-председател.„Не можем да говорим за подкрепа, без да има разговори. Не знаем под каква форма ще бъдат водени разговорите. Ако първият и вторият мандат са неуспешни, ИТН е готова да вземе третия мандат”, допълни Балабанов. По думите му от “Има такъв народ” все още не са получили покана за разговори.

Кандидатурата на Мария Габриел е добър и премислен избор. Надявам се до края на седмицата да има и състав на проектокабинет. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в кулоарите на Народното събрание. „Това, което беше като загадка в предходните Народни събрания да не бъде ясен кандидатът до последно, сега е по-различно. Ние вече знаем кандидата за министър-председател, каза още Гълъб Донев. Той заяви, че я познава добре. Освен това заемала и важни позиции в Брюксел, а постът й като еврокомисар, бил отговорен.