Мария Габриел: Замразяваме преговорите

“Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо с него, после уведомих и колегите си: Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не може да се гради демокрация на базата на лъжа”. Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията.

“Дълго мълчах, слушах много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на Републиката”, заяви Габриел в началото на пресконференцията и добави: “Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност – това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики”. Според Габриел е  неприемливо едно да се говори по време на преговори, а друго – навън. “Навън са лъжи! С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ смятам, че това е неприемливо и към тях”, каза тя, цитирана от Кросс.

“Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността”, посочи Габриел по време на брифинга на ГЕРБ.

Тя смята, че е неприемливо дори да се говори за политизация на администрацията. “Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава “ала-бала с президента” без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма”, допълни Габриел.

Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

“Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, подчерта тя.