Мащабен атентат в Турция

Кола-бомба е била взривена пред полицейско управление в град Елязъг. Убити са трима полицаи. Ранени са 170 души, като състоянието на 14 от пострадалите е много тежко. При взрива се е образувала огромна дупка. Експлозията е била чута в много райони на града. Взривът е нанесъл големи материални щети на полицейския участък и на други сгради и коли наоколо. Изкоренени са много дървета.

След атентата Висшият съвет за радио и телевизия на Турция въведе временна забрана за медиите да излъчват кадри от мястото на експлозията. Според информация на турската агенция “Доган” нападението е било извършено от бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК). Силите за сигурност предприеха операция за залавяне на нападателите, а  гражданите са призовавани да даряват кръв за пострадалите.

Кюрдските бунтовници извършват чести бомбени нападения в югоизточните части на Турция през последните месеци, но Елязъг, в Източна Анадола, не е бил сред конфликтните местности.  В сряда вечерта, трима души бяха убити, а 40 бяха ранени, след като кола-бомба избухна в близост до друг полицейски участък в източната провинция Ван, близо до границата с Иран.

Властите в Турция повишиха степента на терористична заплаха в страната след последната серия нападения. Нареждането е на турския премиер Бинали Йълдъръм.