Мая Манолова: Няма как едно право да е задължително

Целта на проекта за нов Изборен кодекс е да изправи кривите кюнци на изборното законодателство, каза зам.-председателят Народното събрание Мая Манолова в интервю за Нова телевизия. Манолова е и председател на временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс.

„Няма как да си приемем сами Изборния кодекс, защото нямаме мнозинство. Това беше много дълъг и сложен процес с участието на много експерти”, отбеляза Манолова.

Неприемането на отделни точки в кодекса не е резултат от ината на ГЕРБ, каза в отговор Цецка Цачева и допълни: „Формулирани по този начин, целите на Изборния кодекс звучат много красиво, но действителността не е такава. Вълшебните правила, които да прекратят порочните изборни практики, не са по-близо до нас. От ГЕРБ не сме съгласни с липсата на мажоритарен елемент, както искаха хората. С този кодекс не се въвежда машинно гласуване, държим да се въведе задължително гласуване – нищо от това не беше изпълнено. Целта ни е да осигурим честни избори и да активизираме хората да гласуват”.

В основата на неприемането на Изборния кодекс стои политически инат, убедена е Мая Манолова: „Правото да се гласува означава и право да не се гласува. Няма как едно право да е задължително. От задължителното гласуване ще спечелят големите партии. То ще носи след себе си санкции. ГЕРБ предложиха ваучери от 20 лв. Задължителното гласуване няма да накара хората да ви харесат”.

„Това ще доведе до отрицателен вот за всички партии. Дълбоко се съмнявам в конституционната съобразност на този модел. Няма държава, в която ти плащат, за да гласуваш – това е патент на ГЕРБ. Слава Богу, вашето предложение държавата да подкупва избиратели няма да бъде прието”, заяви Мая Манолова.

Искаме да разбием твърдите електорати на партиите и да убедим останалите граждани, че политиката в страната се определя не от тези ядра. В центъра на изборите трябва да бъдат не партиите, а обикновеният гражданин. Длъжни сме да приемем правила, съобразени с желанията на хората, заяви Цецка Цачева в защита на предложението на ГЕРБ.

Правилата на работа във вашата комисия са неясни и хората отказват да участват, каза Цачева и цитира изказване на един от членовете на съвета: „Този съвет е политкръжок”.

Задължителното гласуване е едно от предложенията, които няма как да бъдат приети, отбеляза Манолова. Чрез референдума президентът прави кабинетно упражнение, допълни тя.

Положихме колосален труд, за да чуем какво мислят хората, да се консултираме и да приемем предложенията им, завърши Манолова./КРОСС/