МВР е нащрек за атентати. Има ли опасност?

След двата атентата, взели над 30 жертви, за по-малко от денонощие във Волгоград мерките за сигурност се засилиха и у нас.

МВР е нащрек за атентати. Засилено е полицейското присъствие на летища, автогари и гари. Гранична полиция прави специални проверки на аеропортите. За мерките и повишеното внимание съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде КРОСС.

От средата на декември полицията активно проверява публични места, допълни той.

Летище София взима всички необходими мерки за сигурността на пътниците. Всички пасажери от Русия и Израел са под засилен контрол, съобщават от аерогарите.

И в България, както и по целия свят, има сигнали за терористична дейност по празниците, каза по-рано днес в интервю за Нова телевизия бившият заместник-министър на вътрешните работи и експерт по сигурността Николай Радулов. Той припомни, че през последните 2-3 седмици сериозно се дискутират теми за евентуални атентати в България.

Вероятността от терористична атака в България, дори насочена срещу многобройните руски туристи у нас, не е голяма, коментира след ужаса във руския град Волгоград пред ПИК експертът по сигурността в страните от постсъветското пространство и Близкия изток към американския Институт за външнополитически изследвания) Любомир Гандев. Така той се противопостави на някои свои колеги, според които страната ни е заплашена от вълна терористична активност след миналогодишната атака в Сарафово, насочена срещу туристите от Израел.

Ние сме свидетели на организираната дейност по профилактика на подобна дейност, по превенция по-скоро бих казал, особено що се касае до обекти, където най-вече около коледните и новогодишните празници се струпват много хора. Това е видно. Оттук нататък как се разработват сигнали за терористичен акт и каква оперативна дейност се провежда – това се знае от определен кръг от хора, тъй като това не е информация, която може да става масово достояние, уточни за ИА КРОСС експертът по антитероризъм Славчо Велков.

Да се надяваме, че с обединените усилия на всички онези, които са призвани да противодействат, и на гражданите, разбира се, подобни действия ще бъдат избегнати, допълни той. Според него никой не мое да каже дали ще има нови терористични актове или не.

Още повече, че в някои медии започнаха да говорят дали ще има такива в България по новогодишните празници. Слушах даже едни гадателки – на боб определят, че ще имало терористичен акт или нямало да има. Ако нещата стояха толкова просто, просто нямаше да го има тероризмът, ако можеше да се познава на боб дали ще има терористичен акт. Защото, ако някой много познава, би трябвало да каже кой ще го извърши и по този начин да бъде предотвратен, каза още експертът.