Меглена Кунева: Засилването на регионалното сътрудничество е ключово за борбата с екстремизма

Засилването на регионалното сътрудничество е ключово за успешната борба с тероризма и разрастващата се радикализация. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след приключилата среща на високо равнище за противодействие на войнстващия екстремизъм, която се провежда във Вашингтон под егидата на Белия дом.
По думите на заместник министър-председателя основното послание на форума е, че страните по света трябва и могат да си сътрудничат, за да спрат войнстващия екстремизъм. „Това е глобална заплаха и ни е необходим глобален отговор“, коментира Кунева.
Присъствалите на форума страни ще се съберат и в рамките на Генералната асамблея на ООН през септември, когато трябва да отбележат напредък по набелязаните цели. Същевременно междудържавни работни групи ще работят за изготвянето на планове за действие в различни направления като възпиране на чуждестранните бойци и осуетяване на финансирането на терористични организации.
Кунева посочи още, че друга основна цел на форума е била да се изпрати ясно послание, че екстремизмът и ислямът не са с равен знак. Една трета от присъствалите на срещата държави са или изцяло мюсюлмански, или с големи мюсюлмански малцинства. Това беше и един от акцентите в речта на американския президент Барак Обама, който се обърна към участниците в срещата.