Международен ден на Земята

Днес е Международният ден на Земята, създаден с идеята за по-чиста и здравословна среда за живот.

Международният ден на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път се отбелязва на 22 април 1970г. в САЩ и Канада. Тогава милиони северноамериканци участват в мащабна демонстрация и настояват политиците да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

На 22-ри април 1992-ра г. президентът Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Повече от 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Тази година честването ще премине под мотото “Да мобилизираме планетата Земя”. Участниците отправят послание за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност.