Министърът на здравеопазването: Детето е в стабилно състояние

Детето е в стабилно състояние, без увреждания. Това каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев на брифинг за състоянието на Александър от Перник. Има леки драскотини по тялото и дехидратация. Затова в момента е настанен в реанимация. Проведени са множество изследвания и консултации. Предстоят такива и с психолог и психиатър, но състоянието на детето е добро, подчерта министърът. Няма увреждания по крайниците или следи от измръзване, допълни той.

Детето ще остане под наблюдение в продължение на няколко дни.

„Искам да успокоя всички, че крайният резултат е много положителен. То е изключително спокойно. Детето е боец, възрастен не знам дали щеше да издържи 9 дни”, заяви здравният министър Асен Меджидиев.

Прави се пълният спектър от изследвания и засега всички параметри са успокоителни, заяви неврохирургът проф. Габровски. Процесът на проследяване ще продължи няколко дни.

12-годишният Александър е намерен жив и здрав в дълбоко и непроходимо дере в планината край Перник. Детето е открито от доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов в 14.27 часа днес.

„Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движило – мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка”, заявиха доброволците, цитирани от Кросс.

Веднага след намирането му Александър е откаран в болница „Пирогов”. Баща му също е с него в лечебното заведение.

Директорът на „Пирогов” заяви, че Александър ще остане в болницата няколко дни за наблюдение. Ангажирани са и детски психолози, предвид това, че то е с аутизъм.

Сашко беше в неизвестност от 9 дни, след като изчезна на 11 ноември. Вчера баща му обяви награда за сина си от 100 000 лв.

Към момента няма данни, които да сочат, че някой е приютил Сашко през дните, в които се издирваше, или че е държан някъде против волята му. Въпреки това е образувано разследване, което да покаже къде е било момчето през изминалите дни и дали не е държано някъде на сила и не е изведено след обявената парична награда.

Доброволците, открили момчето, заявиха, че не искат парите и че участват в акцията от първия ден без да очакват награда за това.

Всички, участвали в спасителната акция, са единодушни, че оцеляването на подобен терен, толкова дни и при такива метеорологични условия, е изключително трудно и посочиха, че щастливият край се дължи единствено на способностите и на силния дух на момчето.

„Детето е оцеляло, защото се е борило. То е било през цялото време в планината, тя е тегава. Само от южната част има над 20 дерета”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Директорът на местната дирекция на полицията старши комисар Павел Млеканов благодари на всички, участвали в акцията по издирването му.

Кметът на Перник Станислав Владимиров благодари на всички, включили се в издирването на Александър. „Огромен респект към всички. Наистина показахме огромна съпричастност. Наистина рядко са случват такива хубави мигове. Господ е бил с него. Сашко наистина е боец, волята и силата му за живот наистина са надделели и накрая всичко завърши с хубав край”, коментира той.

Прокуратурата ще проверява дали намереният жив Александър от Перник не е бил държан принудително. Това заяви пред NOVA говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

По думите ѝ е цяло чудо 12-годишното дете да оцелее 8 дни без вода и храна. “Затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали този човек не го е пуснал заради обявената парична награда от неговия баща в петък”, категорична е Милева.

И допълни: “По образуваното досъдебно производство ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, в която лекарите ще имат тежката задача да установят на база наранявания, измръзвания, дехидратация в организма на Сашко –  дали той не е държан принудително от някого и дали не говорим за отвличане”.