Министърът на културата проф. Велислав Минеков: 24 май е ярък символ на нашето обединение

velislav-minekovМинистърът на културата проф. Велислав Минеков поздрави училищната и културна общност за 24 май.

Ето какво се казва в приветствието на министър Минеков:

Уважаеми  преподаватели, студенти и ученици,

Уважаеми творци и дейци на българската култура,

С радост Ви приветствам по случай един от най-обичаните празници в културно-просветния ни календар, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Вярвам, че 24 май е една от най-важните ни и големи дати, ярък символ на нашето обединение, на нашата заедност в името на по-доброто бъдеще на страната ни.

На днешния ден се прекланяме пред великото дело на първоучителите и будителите ни и техните ученици. Използвам този тържествен повод да изразя уважението си и към ценния принос на всички творци и дейци на българската култура, на учителите от училищата по изкуствата и училищата по културата, които с много любов и внимание пазят традициите и духовността, като разкриват на младите поколения магията на писаното слово.

Вярвам, че сега, повече от всякога, ни е необходимо да почерпим вдъхновение от делото и примера на светите братя Кирил и Методий – за творчество и съграждане с мисъл за бъдещето, за достойно посрещане на предизвикателствата пред нас. Защото новото Възраждане, за което мечтаем, може да се състои, стига да го пожелаем заедно, стига всеки от нас да направи възможното според силите си за утвърждаването на духовността. Да запали искрата на любознателността в себе си и в ближния си, защото познанието е онзи светъл лъч, докоснал душата, който осмисля целия ни живот, а смислената дума – нашето най-силно оръжие в борбата за духовен просперитет на народа ни.

Честит празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!