Министър Андреева: Пари за болниците има. Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран

В момента има финансов ресурс НЗОК да разплати медицинската дейност на лечебните заведения, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на НТВ. „Има забавяне по отношение на разплащането на надлимитната дейност, но това не означава, че няма да бъде заплатена“, добави Андреева. Тя отбеляза, че искането за актуализация на бюджета на НЗОК е във връзка с притесненията на Касата за това, че към края на годината ще се оформи дефицит и може да няма кой да актуализира бюджета през есента. Министърът подчерта, че е важно да се осигури финансов ресурс, така че в края на годината болниците да не останат с липса на такъв за разплащане на медицинска дейност. Андреева подчерта, че миналата година бюджетът на Касата беше разписан до месец септември и настоящото правителство намери начин и без актуализация на бюджета да се справи с финансовия ресурс, който беше необходим за разплащането на дейност до края на годината.

Андреева напомни, е НЗОК е обществена институция и не се управлява от министъра на здравеопазването. „Никога в една система само един човек не е виновен“, заяви тя. Министърът изтъкна, че парламентът повече от месец не гласува законопроекта, който променя важни неща в Закона за здравното осигуряване, в Закона за здравето и в Закона за лечебните заведения. „За първи път се регламентира електронното здравеопазване. Националната здравна карта е във фаза на разработка и през есента ще я имаме за първи път. Всички тези неща са заложени в един законопроект, който поставя първи стъпки в реформата, но той не е гласуван“, каза министърът.

По отношение на системата на санаториумите Андреева заяви, че е освободен Съветът на директорите след проверки и констатирани нарушения. Министърът отбеляза, че директорът работи за частен център, без да има такова право по закон. Тя добави, че са сезирани АДФИ и други институции, които ще вземат отношение. Андреева не изключи възможността и прокуратурата да се занимае със случая.