Министър Демерджиев в Бургас коментира обезпечаването на сигурността на предстоящия вот

Пред медиите в Бургас министър Иван Демерджиев коментира готовността на структурите на МВР за обезпечаването на сигурността на предстоящия вот и предприетите мерки за неутрализирането на престъпни групи, занимаващи се с трафик на мигранти. Заяви и позицията си по отношение на случаи, добили обществен интерес и свързани с превишаване на полицейски правомощия,съобщи Министерството на вътрешните работи.

След проведени няколко избора, министерството вече работи като добре смазана машина, има добре установен механизъм за противодействие на купения вот. Този път ще се добави малко повече енергия заради връщането на хартиената бюлетина, тъй като се очаква по-голяма активност сред хората, които биха желали да манипулират вота с различни престъпни практики“, коментира вътрешният министър. Той обясни, че след приемането на всеки отчет от областния директор, подробно коментират с оперативния и охранителен състав какви мерки трябва да се предприемат допълнително извън тези, които са добре познати за обезпечаване сигурността на вота.

Министър Демерджиев заяви, че към момента не се очертава нова мигрантска вълна, но процесът се следи внимателно. Той подчерта, че след трагичния инцидент в Бургас, благодарение на усилията на централното ръководство, на директора на ОДМВР – Бургас и на ръководството на крайморската дирекция, бяха предприети мерки и създадена организация така че градът да не е район за преследване на мигранти. По думите му натискът е овладян не само в Бургас, но и на територията на цялата страна,  и това се оценява от външните партньори. „Тактиката ни се променя непрекъснато в унисон с променящата се тактика на каналджиите“. Министър Демерджиев уточни, че до броени дни пристига представител на Европол, който отговаря точно за каналджийските групи и именно България ще бъде мястото, където ще се създаде организация, отнасяща се за цяла Европа как да се идентифицират и неутрализират такива групи. „Страната ни се превърна в лидер в това отношение, отлично взаимодействащ с Европол и Фронтекс”, обобщи вътрешният министър.

Всеки полицай, който си позволи противообществени прояви, най-често бива задържан от колегите си, заяви министър Демерджиев по повод медийния интерес, свързан със случаи на заплахи от страна на униформени. Той обърна внимание, че във всички случаи е важно да се следят внимателно и съответните нюанси, които понякога се спестяват и даде пример с този в Плевен – след като се изгледат внимателно камерите се вижда, че момчето съвсем не е подходило безобидно, а в голяма степен е провокирало ситуацията. Проверката е към финала си и ще бъде оповестена публично. „Важно е да се знае от хората, че много рядко полицията си позволява да посегне на някой, без да е провокирана или без да е нападнат полицай. Обикновено полицаят отвръща, когато е нападнат, а полицаите не са подходящ обект на нападение, въпреки че напоследък това усещане се загуби. Служителите на реда могат и трябва да ползват служебното си оръжие, когато са на служба и трябва да защитят живота и здравето на другите, но ползването при уреждането на междусъседски спорове и при друг такъв повод, е абсолютно недопустимо и подобно поведение няма да се толерира” категорично заяви вътрешният министър.